szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A Continental Airlines nemrég vezetett be új menüket, amelyeken olyan ízletes meleg...

A Continental Airlines nemrég vezetett be új menüket, amelyeken olyan ízletes meleg szendvicsek is szerepelnek, mint marhasült vagy sült pulyka gouda sajttal rozskenyéren. A Delta Air Lines pedig a sztár szakács Todd English előételeit vette fel az étlapra, és füstölt lazacot, tojás salátás croissant-ot és marhasültes óriás szendvicset szolgál fel az utasoknak. Idén nyáron Charlie Trotter kötött szerződést a United Airlinesszal, hogy ráksalátát készítsen friss bok choyon, citromos füstölt lazaccal.

Elég jól hangzik, ugye?
Akár arra a következtetésre is juthatnánk, ahogy a fentieket olvassuk, hogy a nem kimondottan jövedelmező légiközlekedés új fejezethez ért, ami az ügyfél elégedettséget illeti, és talán mégis törődnek az utasokkal. Mindez azonban elhamarkodott ítélet is lehet.

Vizsgáljuk meg először, mi mindent hallgatnak el a légitársaságok, ha az ennivalóról van szó.

1. Ezen a járaton nem szolgálunk fel ételt
Ha figyelmesen olvassuk ezeket az új menűket, azonnal észrevesszük, hogy az ételválasztékuk igen korlátozott. Todd English szendvicseit például eleinte csak a New Yorkból Los Angelesbe, San Diegóba, San Franciscóba és Seattle-be induló járatokon kóstolhatták meg az utasok. Csupán a múlt hónapban született meg a döntés, hogy a négy óránál hosszabb járatokon is bevezeik.

Mivel kedveskednek tehát a Delta barátságos utaskísérői az ennél rövidebb utakon?

Általában pörkölt mogyoró, Biscoff Cookies és mézes-mogyorós vajas süti közül lehet választani. De hosszabb – mondjuk transzkontinentális – járatokon ennél biztosan szélesebb a választék, nem? Nem feltétlenül. – Ha osztanának díjat a legrosszabb ételek kategóriájában, a Delta biztosan elvinné – állapítja meg Sohail Rana, a washingtoni egyetem professzora. – A Washington Los Angeles járaton például csak pepperonis pizzát tudtak volna adni, pedig egész családom gyakorló muzulmán.

2. Reméljük, nem diétázik
Talán nem mondunk újdonságot azzal, hogy a légitársaságok által kínált előrecsomagolt ételek tele vannak kalóriával és egészségtelen zsírokkal. Egy nemrégiben, a fedélzeti ételek körében végzett kutatás (http://www.dietdetective.com/content/view/2873/3/) szerint azonban az eredmények sokkal rosszabbak, mint ahogy mostanáig gondoljuk. – Az előre csomagolt ételek adagjai túl nagyok, és hemzsegnek bennük a kalóriák – mondja az amerikai légitársaságok körében végzett felmérés vezetője, Charles Stuart Platkin. – Az adagok elég nagyok egy négytagú családnak is, nem hogy egy embernek.
A Northwest Airlines elismerte, hogy nincs tisztában a járataikon felszolgált ételek tápanyagértékével. A tapasztaltabb utazók viszont ezt már jól tudják, ezért inkább megveszik maguknak az ennivalót a repülőtéren, és viszik magukkal a gépre. – Ez biztosan jól jön a reptéri üzleteknek és éttermeknek, mivel az utasok nem tölthetnek órákat evés nélkül, ezért jól bevásárolnak – mondja Helen Grabauskas, egy Camp Hill, Pennsylvaniában élő háziasszony, aki egy-két járaton már töltött el hosszú órákat éhesen, mert ehetetlenek találta a felszolgált ételt.

3. A járatokon felszolgált ételek borzasztóak
Ha megnézzük a Zagat legfrissebb, légitársaságokról készült felmérését, láthatjuk, hogy néhány kivételtől eltekintve, a felszolgált étel valóban rossz minőségű. A vizsgált csoportban a jelentősebb légitársaságok (US Airways, Northwest Airlines, American Airlines) találhatók a lista legalján, amelyek az elérhető 20 pontból 5-öt kaptak, esetleg 6-ot, mint a Southwest vagy a United. A Delta 7 pontot szerzett, ami 35 százalékos teljesítmény. Az egyik válaszadó azt írta a nagyobb társaságokon felszolgált ételekről, hogy szánalmasan rosszak. Aki még most sem hiszi el, nézze meg a következő valóságos fotókat (http://www.airlinemeals.net/indexMeals.html), amelyek az Airlinemeals.net oldalról valók. Műanyagba csomagolt szendvics. Kér valaki?

4. Nem áll módunkban visszaadni
Ha még mindig úgy gondoljuk, hogy élvezni fogjuk a fent említett finom szendvicseket következő utunk alkalmával, vigyünk magunkkal aprót, vagy ne másodosztályon utazzunk. Charlie Trotter ételei ugyanis csak az első- vagy a business osztályon utazók számára elérhetők, de számukra is csak egyes transzkontinentális járatokon. Ugyanez a helyzet Todd English szendvicseivel is, bár 2-10 dollárért már másodosztályon is megvehetjük őket.

Mi mást szolgálnak még fel a többi légitársaság járatain? A Unitedon 5 dollárért vehetünk Trader Vic-féle marhahúsos vagy csirkés szendvicset, és mindkettőhöz adnak egy zacskó csipszet. Az American Airlines 5 dollárért olasz tekercset, pulykás és sajtos Ciabattát, vagy ázsiai csirketekercset kínál. Rövid utakon már megszokott, hogy a szendvicsekért fizetni kell, de Drew Tipton, kaliforniai szoftver specialista nagyon meglepődött, amikor ugyanezzel szembesült egy transzkontinentális járaton. – Nem hiszem, hogy ennek így kell lennie – mondta a férfi.

5. Van titkos menü is, ami sokkal ízletesebb
Erről nyilvánvalóan egyetlen légitársaság sem számol be, de az ennivaló sokkal finomabb, ha a “titkos” menűről rendelünk. Gyakran a másodosztályon ízletesebb ételt szolgálnak fel, mint az elsőn, de mesélhetnének erről a diétázó utasok, például a vegetariánusok és a cukorbetegek is. Ha legalább egy nappal az indulás előtt felhívjuk a légitársaságot, még megrendelhetjük magunknak a különleges élelt. – Ha a British Airwayszel repülök Denverből Londonba, mindig muszlim ételt rendelek – számol be Lynn Ryan. – Mindig éttermi minőséget szolgálnak fel a kitűnően elkészített, ízletes fogásokból.

Ez tehát a helyzet a fedélzeten fogyasztott ételek terén. A légitársaságok csupán egy maroknyi járaton kínálják fantasztikus ételeiket, ám ha olcsóbb osztályon utazunk, fizetnünk kell, ha nem akarunk éhesek maradni. Különben pedig az ételek kifejezetten ehetetlenek. Ha mégis aggódnánk a minőség és a mennyiség miatt, vagy azért, hogy egyáltalán kapunk-e enni a járaton, ne higgyjük el, amit a nagy légitársaságok csillogó hirdetésein olvasunk, hanem vigyünk magunkkal ennivalót a fedélzetre. Abban legalább nem csalódhatunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!