szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Szokatlanul zord időjárással, 120–130 km/órás szélviharokkal, 8–9...

Szokatlanul zord időjárással, 120–130 km/órás szélviharokkal, 8–9 méter magas hullámokkal köszöntött be a tavasz Európa tengerpartjain, de könnyen előfordulhat, hogy ezután a globális felmelegedés következtében márciusban mindennaposak lesznek az áramellátási gondok, a közlekedési nehézségek és a járattörlések arrafelé. 
Ha az utóbbi egy évtizedben született forgatókönyvek közül a legrosszabbik valósul meg, akkor Anglia, Írország, Norvégia, Svédország, Finnország, Franciaország, Németország és Spanyolország turisztikai jövője nem tűnik túl rózsásnak, de ugyanez igaz a világ többi idegenforgalmi nagyhatalmára is. A viharok mellett a szárazság, a forróság, az áradás és a különböző betegségek okozhatják a legnagyobb bajt, s ezek olyan tényezők, amelyek az elmúlt egy-két évtizedben „divatossá” vált katasztrófaturizmus művelőit is elrettenthetik az utazástól.

A legoptimistább prognózis szerint évtizedenként 0,2 Celsius fokos átlaghőmérséklet-növekedés vár ránk, amit a tengerek szintjének 4 centis emelkedése kísér. Néhány kevésbé derűlátó előrejelzés viszont nem zárja ki azt sem, hogy 2030-ra az átlaghőmérséklet több mint 1 fokkal, a tengerek szintje pedig akár 20 centiméterrel lehet magasabb a jelenleginél. Ezek óriási gondot okozó változások, hiszen már 1 milliméternyi vízszintemelkedés is másfél métert vesz el a partokból, vagyis a kedvelt strandolóhelyek és aprócska szigetek két évtizeden belül véglegesen eltűnhetnek a felmelegedés miatt. Furcsa, de előfordulhat, hogy a mediterrán vidékekre majd csak télen járunk vakációzni, amikor elviselhetőbb a hőmérséklet, a nyarakat pedig a kellemesebb klímájú skandináv országokban fogjuk tölteni.

De nézzük meg néhány konkrét győztesét és vesztesét is a globális játszmának! Spanyolország az utóbbiak közé fog tartozni, hiszen a nagy meleg miatt nyáron állandó vízhiánnyal és 40 fok feletti csúcshőmérséklettel kell majd számolniuk, ráadásul a 2020-as években a forróság miatt újra felütheti fejét a malária a félszigeten. Angliában viszont az eddigi cudar időjárás meglehetősen kellemessé válhat, így Brighton és Bournemouth környéke lehet majd Európa új Riviérája. Az Alpokban addigra a mainál 30 százalékkal kevesebb hó fog esni, így az 1400 méternél alacsonyabban fekvő svájci, német és osztrák síparadicsomok (köztük Garmisch-Partenkirchen vagy Kitzbühel) sokkal rövidebb szezonnal számolhatnak csak. A görögök is elveszíthetik vezető helyüket a világ idegenforgalmi nagyhatalmai sorában, hiszen 2020-ban már a június olyan meleg lesz náluk, mint most az augusztus, s a kibírhatatlan forróság az erdőtüzekkel, vízhiánnyal és szmoggal párosulva riasztólag hathat a turistákra, de az egyre jobban elsivatagosodó Kréta sem nyújt majd szép látványt.

Nem járunk jobban mi sem, hiszen a Balaton sekély part menti vize a tikkasztó hőségben még gyorsabban fel fog melegedni, ami kedvez a kórokozók elterjedésének. Míg nálunk az apadás, a Maldív-szigeteken a vízszintemelkedés jelent majd problémát: a század feléhez érve már 30 centivel lesz magasabb ott a tenger szintje, s a több száz méteres partvesztés az idegenforgalom halálát is jelentheti a jelenlegi turistaparadicsomban. Ugyanez a sors vár Afrikában Marokkóra és Tunéziára, s lecsaphat a végzet Kenyára is: a látogatók 80 százaléka ma a páratlan vadvilága miatt érkezik az országba, de ha még melegebb lesz az időjárás, és kipusztulnak az élelemül szolgáló növények, akkor az állatok új élőhelyet fognak keresni maguknak, attrakció nélkül hagyva a szafarijairól híres államot.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!