szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Magyarországon egymillió ember kénytelen állandó fájdalomérzet társaságában tölteni mindennapjait - derült ki a Szonda-Ipsos ma nyilvánosságra hozott felméréséből.

Ezeknek az embereknek a pontosabb kivizsgálása és a hatékonyabb kezelés érdekében május 17-én vezető egészségügyi szakemberekből álló munkacsoport alakult. A munkacsoport fő feladatának tartja a páciensek és kezelőik minél szélesebb körű tájékoztatását, s tagjai kiemelt figyelmet szentelnek az idegrendszeri fájdalmak kivizsgálásának.

Köztudott, hogy az orvosok számtalanszor nem ismerik fel a kiváltó okot és így félrekezelik a betegeket, az emiatt feleslegesen felírt és beszedett gyógyszerek pedig óriási terhet rónak az egészségügyre. Az újonnan megalakult társaság között van a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke, Kincses János is, aki kifejtette, hogy „a diabéteszeseknél gyakran fellépő másik rendellenesség, a fájdalomérzet teljes hiánya súlyos következményekkel járhat. Kimutatták ugyanis, hogy a rosszul megállapított diagnózisok miatt például évente 3-4 ezer embernek amputálni kell a lábát.

Kiss Gábor, az Árpád Kórház főorvosa azt is elmondta, hogy a mellékhatások nélküli, drága gyógyszerek nem minden panaszosra hatnak egyformán. A most indult, neuropátiás kutatások sikerének érdekében a munkacsoport elindított egy országos szűrő programot, amely alapján év végén tanulmány készül a témában.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Miért veszélyesek a fájdalomcsillapítók?

Az onkológiai betegek fájdalomcsillapításával kapcsolatos kérdésekről, illetve a vény nélkül kapható gyógyszerek szakszerűtlen alkalmazásáról esett szó egyebek között a Magyar Rákellenes Liga betegjogi konferenciáján.

Bari Máriusz Tech

Készül az olcsóbb fájdalomsugár

Újabb részletek láttak napvilágot az "aktív visszatartó rendszernek" nevezett fájdalomsugárról, többek között kiderült azt is, hogy biztonsági rés is került hozzá: azonosítóval rendelkező emberek útjából ugyanis eltér a fegyver.