szerző:
MTI

A kóros mértékű elhízottság járványszerűen terjed a gyerekek körében. Amikor egy gyerek annyira elhízik, hogy semmilyen diéta, testmozgás és gyógyszer nem segít, akkor már csupán a sebészeti beavatkozás segíthet, csakúgy, mint a felnőtteknél. Almássy Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvos-helyettese szerint gyerekek számára nem lehet megoldás a műtéti beavatkozás.

Ez esetben is csak akkor, ha a beteg önmaga is tesz az ügy érdekében - szögezi le a lipcsei egyetemi klinika gyereksebésze, Oliver Muensterer a Kinder- und Jugendmedizin című német szaklapban.
 
A sebész gyerekek és fiatalok esetében egyrészt a gyomorkötést alkalmazza szívesen, amely egyszerűen korlátozza a bevitt étel mennyiségét, és szükség szerint szűkíthető. A másik módszer pedig egy bél-bypass. Ennél a beavatkozásnál a vékonybelet a műtéti úton lekicsinyített gyomorhoz csatlakoztatják, így az emésztésből kimaradnak azok a bélszakaszok, amelyekben a tápanyagok zöme felszívódik. A szélsőségesen elhízott gyerekeknél azonban az altatás kockázata jelentősen megnő, ezért először egy ballont fújnak fel a gyomorban, ezáltal a testsúly csökkenthető a műtéthez szükséges értékre.
 
A sebészeti beavatkozás után szinte minden gyermek testtömegindexe, tehát az elhízottság mértéke jelentősen csökken. Kétharmaduk az addigi kísérő betegségektől (cukorbetegség, magas vérnyomás) is megszabadul. A gyerekek csaknem ötödénél viszont szövődmények jelentkeznek, például csomók alakulnak ki a fogyás után visszamaradó bőrredőkben.
 
Hosszú távon számolni kell a fehérje, a vitaminok és a nyomelemek hiányával, hiszen ezek nem tudnak felszívódni. Ennek következményeként vérszegénység, hajhullás, ödéma vagy akár idegkárosodás is kialakulhat. Minden hetedik gyermek pedig nem szedi megbízhatóan a kiegészítő készítményeket, amelyek ellensúlyozni hivatottak a hiányos táplálkozást.

Almássy: nem lehet megoldás a műtét
 
Gyerekek számára nem lehet megoldás az a műtéti beavatkozás, amelyet egyes túlsúlyos felnőtteken alkalmaznak - mondta Almássy Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvos-helyettese.

Almássy Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy határozottan ellenzi a gyerekek operáció útján való lefogyasztását. Az elhízás oka az, hogy valaki többet eszik, mint kellene, ez pedig az életmód megváltoztatásával megelőzhető - mondta.
 
Hozzátette: nagyon speciálisnak kell lennie annak az esetnek, amikor egy gyereket elhízás miatt műtenek meg. Ilyen lehet az, ha mentálisan retardált és nem képes megfelelően gondoskodni magáról, de ezeket a gyerekeket mások ellátják, a gondozótól függ, mennyit ad enni. A Heim Pál Gyermekkórházban eddig mindössze egy gyerek esetében döntöttek a beavatkozás mellett.
 
Az orvos rámutatott arra: helytelenül él a köztudatban az, hogy valaki hormonális okok miatt is elhízhat. Lehet valakinek anyagcserezavara - például lassú anyagcseréje -, vagy megnőhet az étvágya bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, de ha odafigyelnek a kalóriabevitelre, nem híznak el ezek az emberek sem. Szerinte az elhízott felnőtteknél sem a legjobb megoldás a műtét, de őket már nehéz befolyásolni, nehéz a személyiségükön változtatni. Ezzel szemben a gyerekek megtaníthatók a helyes életvitelre.
 
Mint a német szaklapban olvasható, Oliver Muensterer, a lipcsei egyetemi klinika gyermeksebésze a gyomorkötést és a bél-bypass módszert alkalmazza, amelynek lényege, hogy a vékonybelet a műtéti úton lekicsinyített gyomorhoz csatlakoztatják, így az emésztésből kimaradnak azok a bélszakaszok, amelyekben a tápanyagok zöme felszívódik.
 
A cikkben azonban arról is írnak, hogy a műtét következtében csökken ugyan az elhízás mértéke, de hosszú távon számolni kell a fehérje, a vitaminok és a nyomelemek hiányával, mivel ezek nem tudnak felszívódni. Ennek következményeként vérszegénység, hajhullás, ödéma vagy akár idegkárosodás is kialakulhat. Minden hetedik gyermek pedig nem szedi megbízhatóan a kiegészítő készítményeket, amelyek ellensúlyozni hivatottak a hiányos táplálkozást.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Öt tipp: hogyan előzzük meg az elhízást?

Az elmúlt három évben rekordszintet ért el a gyermekkori elhízás. De ki a felelős, s mit tehetünk ez ellen? A gyermekkori túlsúlyosság sikeres megelőzését és kezelését otthon kell elkezdeni, így itt az ideje, hogy változtassunk étkezési szokásainkon.

MTI Plázs

Az elhízásnak is szerepe van a klímaváltozásban

Az elhízott és túlsúlyos emberek szállítása több üzemanyagot igényel, ráadásul többet is esznek másoknál, és a helyzet csak romlik, hiszen egyre többen küzdenek súlyproblémával - érveltek a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatócsoportjának tagjai, akik a Lancet című szakfolyóirat pénteken megjelenő számában publikálták tanulmányukat.

MTI Plázs

Átfogó terv elhízás ellen

A klímaváltozással kapcsolatos tervhez hasonló átfogó intézkedésekre lenne szükség az elhízás elleni fellépéshez is - vélik táplálkozástudományi szakértők.

MTI Plázs

Milyen betegségeket okozhat a hasi elhízás?

A hasi elhízás akkor is a koszorúér-betegség súlyos kockázati tényezője, ha még nem jár lényeges testsúlytöbblettel. A most befejeződött szívgyógyász világkongresszus egyik ülésszakán ezt a sokak számára kellemetlen felismerést hangsúlyozták a szakorvosok.

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

A Disney is bedob ötmilliót a Notre-Dame-ra

A Disney is bedob ötmilliót a Notre-Dame-ra

Rendőrautó alá bújt a kiskutya, így lelt gazdára

Rendőrautó alá bújt a kiskutya, így lelt gazdára

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Folyamatosan támadják a hackerek az internet gerincét, és egyre nagyobb a baj

Folyamatosan támadják a hackerek az internet gerincét, és egyre nagyobb a baj

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét