szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lényegesen kisebb mértékben meszesedik a koszorúere azoknak a holland nőknek, akik sokat kávéznak, mint azoknak, akik nem kedvelik a kávéitalt.

A Rotterdami Koszorúér-elmeszesedési tanulmánynak ezt az új eredményét az érelmeszesedéssel, véralvadással és az erek biológiájával foglalkozó tudományos folyóirat közölte. "Étkezési, életmódi tényezők alapvető szerepet játszanak a koszorúérbetegség kialakulásában" - mondta Johanna M. Geleijnse, a kutatócsoport vezetője. "A kávé fontos része az étkezésnek, mert az egyik legtöbbet fogyasztott, biológiailag hatásos üdítő ital. Ugyanakkor a kávé hatását az érbetegségek megjelenésével kapcsolatban alig vizsgálták" - tette hozzá. 

A Rotterdam Koszorúér Elmeszesedési Tanulmány egy évtizede kezdődött. A holland város lakói közül többezer, szívbetegség szempontjából egészséges önkéntes résztvevőt vontak be a vizsgálatba, akiknél a koszorúér-elmeszesedés kifejlődését igen drága, korszerű módszerrel, elektronsugaras komputeres tomográfiával figyelték. 
 
A rendszeresen vizsgált 1570 nő és férfi mindegyike már elmúlt 55 éves és évek óta kitöltötték azt a kérdőívet, ami életmódjukra, étkezési, dohányzási, kávézási szokásaikra vonatkozott. A holland férfiak 28 százaléka, a nők 19 százaléka dohányzott, de amiben szinte semmiféle különbség a két csoport között nem volt: 98 százalékuk rendszeresen ivott kávét. 

A bonyolult matematikai elemzés a legkülönbözőbb szempontokat figyelembe véve a kávézás mértékét szembesítette a koszorúerekben lerakódó mész mennyiségével. A mindennapi orvosi tapasztalattal egyező módon a férfiak 39 százalékának, a nők csak 18 százalékának kezdtek a koszorúerei elmeszesedni. 
 
A meglepő különbség itt következett. Statisztikailag értékelhető különbség az erősen kávézó, illetve a kevés kávét fogyasztó férfiak között nem volt. A nők körében viszont egyértelműen látszott, hogy a naponta négy, sőt ötnél is több kávét megivó hölgyek koszorúereiben lényegesen ritkább jelenség a koszorúér-elmeszesedés, mint azoknál, akik napi három kávénál kevesebbet fogyasztanak. 
 
A kávézás koszorúereket védő hatása a nők csoportjában akkor is érvényesült, ha beszámították az esetleges teázást, a cigarettát vagy szivarkát, illetve az étkezési szokásokat. A kedvező jelenség magyarázata a kutatók szerint is további vizsgálatokat igényel, de Geleijnse doktor a tanulmány értékelésében felvet olyan szempontokat, amelyek a hatásban szerepet játszhatnak. 
 
A kávéban sok az antioxidáns anyag, ha azt megfelelő filterrel főzik. A török kávé és minden, hasonló ital, amihez szűrőt nem használnak, úgynevezett diterpéneket tartalmaz és ezek emelik a koleszterinszintet. A nagynyomású, gőzzel főzött, megfelelően szűrt kávéital viszont az érvédő polifenolok gazdag forrása és a legújabb vizsgálatok tanúsága szerint a cukorbetegség megjelenését is gátolja.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Tech

Egyetlen csésze kávéhoz 140 liter vízre van szükség

A szén-dioxid terhelést kifejező úgynevezett szénlábnyom (carbon footprint) mellett eddig kevéssé vették figyelembe az emberi működésnek a vizekre vonatkoztatott terhelését. Most azonban holland kutatók felmérései alapján már azt is megtudhattuk, hogy mennyi vízre van szükség egy kiló marhahús, vagy egy csésze kávé előállításához.

Medipress Plázs

Egyes nőket megvéd a mellráktól a kávé

Attól függően, hogy egy bizonyos gén melyik variánsa fordul elő egy nőben, a napi legalább 2-3 csésze kávé elfogyasztása vagy az emlőrák kialakulásának totális kockázatát csökkenti, vagy elhalasztja kialakulásának idejét – mutatták ki a svéd Lund Egyetem és a Malmö Egyetem kutatói.