szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hosszú idő óta fennálló orvosi hiedelemmel ellentétben a New Yorki Yeshiva Egyetem Albert Einstein orvosi karának kutatói szerint nem feltétlenül növeli a korai halál kockázatát, ha több sót fogyasztásztunk.

Az Egyesült Államok lakosságának étkezési szokásait vizsgáló tanulmány alapján következtettek a kutatók arra, hogy a túlzott sófogyasztás mégsem káros az egészségre. A New Yorki-i egyetem kutatói voltaképp a csökkent nátriumbevitelt hozták összefüggésbe a szív-és érrendszeri megbetegedések növekedésével. "Az eredmények azt sugallják, hogy az átlagos népesség körében a magasabb nátriumbevitel valószínűleg önmagában nem növeli  a halálesetek arányát” – mondta Hillel W. Cohen, az egyetem munkatársa.

A kutatók a harmadik egészségügyi és táplálkozási felmérés (NHANES III) adatait elemezték, amelyet a kormány folytatott le a felnőtt lakosság körében. Az adatokat összevetették a 2000. év halálozási statisztikáival. A mintában közel 9 ezer 30 éven felüli állampolgárt vizsgáltak, és nem folytattak speciális, nátriumszegény diétát. Miután rögzítették az ismert kockázati faktorokat - mint például a dohányzás, cukorbetegség és vérnyomás - azt találták, hogy a kevesebb nátriumot fogyasztók egynegyedének 80 százalékkal nőtt az esélye arra, hogy keringési betegségben haljon meg, mint azoknak, akik a legtöbb nátriumot fogyasztották.

Az 1970-es évek elején végezték az első NHANES vizsgálatot, és azóta is arra használják, hogy felmérjék vele a lakosságának egészségi állapotát és táplálkozási szokásait. Jelen tanulmány eredményei egybevágnak az első két felmérés eredményeivel is. Bár a kormány kétévente megismétli a felmérést, a III. verzió az a legutolsó elérhető változat, amelyet össze lehet vetni a halálozási statisztikákkal.

Mivel ez a felmérés megfigyelés jellegű volt, így nem lehet levonni pontos következtetést az okok és következmények tekintetében - állítja Cohen doktor. "Mindenesetre a felfedezéseink újabb kérdéseket vetnek fel a világszerte érvényben levő, alacsony sófogyasztásra vonatkozó javaslatok használhatóságával, sőt, biztonságával kapcsolatban” – tette hozzá.
 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Gyomorfekélyt okozhat a túlzott sófogyasztás

A gyomorfekélyt, majd gyomorrákot előidéző állapot előbb alakul ki az átlagnál nagyobb mennyiségű sót fogyasztók körében, amennyiben eredetileg a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta panaszukat.

MTI Gasztro

Chips-teszt: sósak, sósak, rossz ropogósak

Egészségtelenek és drágák az óriási választékban kapható sós rágcsálnivalók – állapította meg a Kosár, a fogyasztók magazinja, amikor tízféle chipset és snacket tesztelt.

MTI Plázs

A lakosság harmadát fenyegeti a túlzott sófogyasztás

A konyhasó ellen indított totális háborút az Amerikai Egészségügy Szövetség (The American Medical Association/AMA), hogy legalább felére csökkentsék a félkész termékek, valamint az éttermi fogások sótartalmát.