szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Az olimpiai játékokra Pekingbe érkező vendégek fizetéséről érdeklődni...

Kérdezni csak óvatosan!
©

Az olimpiai játékokra Pekingbe érkező vendégek fizetéséről érdeklődni nem illik. Életkorukról ugyancsak nem. Szerelmi életükről pedig még kevésbé - ezek a tanácsok is szerepelnek azon a "Nyolc mit ne kérdezz" című plakáton, amely Peking központjában, a Tungcseng (Dungcheng) kerületében igazítja el a lakókat arról, hogy milyen témákat illik szóbahozni az olimpiára érkező vendégekkel.
   
Kínában régi hagyomány pontokba szedni a tudnivalókat, a továbbiakban már nem is részletezik azokat, a szám puszta említése felidézi az egész sorozat tartalmát. A Tungcseng kerülethez tartozik a központi Tienanmen tér, valamint a Tiltott város az első számú idegenforgalmi látványossággal, a Palotamúzeummal, és itt van az a csarnok is, amely az ökölvívótorna színhelye lesz az augusztus 8. és 24. közötti olimpiai játékokon.
   
A külföldiekkel való társalgás etikettjéről tájékoztató plakátból a kerületben élő vagy megforduló helybéliek megtudhatják, hogy a külföldieknek nem illik személyes kérdéseket feltenni korukról, keresetükről és jövedelmükről, szerelmi életükről, egészségükről, politikai vagy vallási nézeteiről, illetve személyes tapasztalatairól.
   
"A kínaiak számára természetes, hogy ilyesmit kérdeznek azoktól, akikkel találkoznak, de a külföldiek negatívan reagálnak az ilyen kérdésekre" - mondta  az AP amerikai hírügynökség érdeklődésére válaszolva a pekingi városi vezetés szóvivője, Vang Csao-csien (Wang Zhaojian) asszony, hozzáfűzve: "A helybélieknek ezt azért magyarázzuk el, mert reméljük, így szociálisan érzékenyebbek lesznek, amikor a látogatókkal kommunikálnak."

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!