szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számtalan őszi program, fesztivál, szórakozási lehetőség vár ránk a...

Számtalan őszi program, fesztivál, szórakozási lehetőség vár ránk a környező országokban és elérhető messzeségben, ezekből csemegéztünk most:

©

Varsó
A lengyel főváros számos látnivalót szolgáltat barátainak – a Óvárosban található királyi vár, a Wilanów-i kastély, a zsidónegyed, a Lazienki-park és a Kultúra és Tudomány Palotája csak néhány Varsó gyönyörű látnivalói közül.

Idén ősszel a város a zene és a tánc bővületébe került. A könnyűzene rajongók november 12-én az Arena Ursynów-ban Roisin Murphy-t, november 19-én a Stodola Clubban a Franz Ferdinand zenekart, november 27-én pedig a Kultúra és Tudomány Palotájában a Lengyel Szimfónikusok kíséretében az Electric Light Orchestrát hallgathatják meg. Ha komolyzenére vágyunk, november 24. és 29. között lengyel és külföldi zongoristákat hallhatunk az V. Varsói Zongorafesztiválon. A tánc szerelmesei október 27-én a világhírű brazil tangó produkciót, a Tango Seducciont, november 22-23-án a Gaelforce Dance című ír sztepptánc estet tekinthetik meg a Kultúra és Tudomány Palotájában. Ha elég volt a muzsikából, érdemes megtekintenünk a Zacheta Nemzeti Galériában november 9-éig nyitva tartó kiállítást az 1968-as forradalomról vagy ellátogatnunk a VI. Zsidó Filmfesztiválra november 4. és 9. között.

©

Krakkó
Lengyelországban nem Varsó az egyetlen város, amiért érdemes utazni indulnunk ősszel, hiszen az egész országra kiható kulturális központ, Krakkó is remek úticél minden évszakban. A Wawel – a lengyel királyok koronázó- és lakhelye, a Mária templom, Európa legnagyobb főtere, a csodálatos portékákat kínáló Posztócsarnok, a 36 krakkói múzeum és az egykor különálló zsidó város, Kazimierz több napra elegendő programot kínál az utazóknak – ha egy kicsivel több időt is el tudunk tölteni Krakkóban, szakítsunk időt az újdonságokra, időszaki kiállításokra és rendezvényekre is.

Október 19-én nyitotta meg kapuit a Krakkói Nemzeti Múzeum legújabb részlege, Erazm Ciołek püspök palotája a Kanonicza utca 17. szám alatt. Az ismét eredeti pompájában ragyogó palota a Régi lengyel művészet a XII–XVIII. században valamint a Pravoszláv művészet a régi Lengyel Köztársaságban című állandó kiállításokkal várja látogatóit. Október 25-éig az elektronikus zene rajongóinak kínál igazi csemegét az Unsound fesztivál, a komolyzene barátainak azonban november 9-éig kell várniuk, hogy aztán egy héten keresztül lengyel szerzők műveit élvezhessék a IV. Lengyel Zene Fesztiválon. A film szerelmeseit egy nemzetközi filmmustrával kényezteti Krakkó: a november 14. és 21. között az Etiuda&Anima 2008 keretében rövidfilmeket nézhetnek meg az érdeklődők. November 21. és december 6. között megrendezett Audio Art Fesztivál koncertekkel, performanszokkal és installációkkal kedvez a kortárs művészetek kedvelőinek.

London
London Európa egyik legizgalmasabb fővárosa, ahol a legszürkébb hétköznapon is tobzódhatunk a programokban – persze csak azután, ha már megnéztük a kihagyhatatlan látványosságokat, a Buckhingham Palace-t, a Tower of Londont és a Tower Bridge-t, a Westminster Abbey-t,  a Parlamentet a Big Bennel, a Piccadily Circust, a Sohót, a China Townt, a Nemzeti Galériát, a British Múzeumot és Madame Tussaud Panoptikumát.

A brit főváros idén ősszel számos koncertet kínál a zenebarátoknak. A Level 42 október 23-án a Royal Albert Hallban, Leornard Cohen november 13-14-én a The O2-ben, Herbie Hancock november 19-én pedig a Barbican Centre-ben játszik. A BBC Electric Proms keretében október 22-én Burt Bacharach és a BBC Concert Orchestra, október 23-án a Keane, 24-én a Last Shadow Puppets, 26-án pedig az Oasis lép a Roundhouse színpadára. Idén ősszel tartják Nagy-Britannia legjelentősebb filmes eseményét is, a The Time BFI Londoni Filmfesztivál október 30-áig várja a filmbarátokat a nemzetközi filmmustrára. Igazi ínyencséggel kecsegteti az irodalombarátokat a Nemzetközi Költészet elnevezésű rendezvény, mely október 24. és november 1. között változatos programokat kínál.

Ugyanez állítható a londoni múzeumokról is idén ősszel: a British Múzeum kiállítása, a Hadrian: Birodalom és konfliktus október 26-áig, a Science Múzeum tárlatai, valamint  A túlélés művészete november 2-áig, A tények filmjei – tudományos filmek története 2009. február 9-éig, a Museum in Docklands Hasfelmetsző Jack és az East End című gyűjteménye november 2-áig, a British Library Business and IP Centre A furcsa és csodálatos szerkentyűk és találmányok bemutatója című kiállítása pedig november 10-éig tekinthető meg.

További színes és érdekes programokról Bécs, Graz és Prága városában itt olvahat, kattintson!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Teszten az abszolút profi fényképező, a Lumix S1R – nem pehelysúlyú versenyző

Teszten az abszolút profi fényképező, a Lumix S1R – nem pehelysúlyú versenyző

210-zel száguldott egy motoros Zalában

210-zel száguldott egy motoros Zalában

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Macron fejjel lefelé fordított portréjával tüntettek környezetvédők és antikapitalisták

Macron fejjel lefelé fordított portréjával tüntettek környezetvédők és antikapitalisták

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre