szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számtalan őszi program, fesztivál, szórakozási lehetőség vár ránk a...

Számtalan őszi program, fesztivál, szórakozási lehetőség vár ránk a környező országokban és elérhető messzeségben, ezekből csemegéztünk most:

Bécs
Nem hiába Bécs az egyik kedvenc kirándulóhelyünk, hiszen alig két-három órányi autózással Európa egyik legpezsgőbb városába érkezhetünk. A Szent István-székesegyház, a Hofburg, a Ring (és rajta az Opera), a Múzeum negyed, a Belvedere Palota, a Schönbrunni kastély és a Gasometer kötelező látnivaló, ha újak vagyunk az osztrák fővárosban – azok sem fognak azonban unatkozni Bécsben, akik már minden szegletét jól ismerik. 

©

A város a 2008-as őszi-téli szezonban két téma, a bor és a design bűvöltében él. Bécs a világ egyetlen olyan nagyvárosa, melynek határain belül nagy kiterjedésű szőlőskertek találhatók – a belvárostól alig húszpercnyi villamosozással juthatunk el Grinzing vagy Nussdorf hangulatos borozóihoz és borászataihoz. November 30-áig tart a Bécs, bor és dizájn elnevezésű akció. Ennek keretében hozták létre az "Ínyencösvényt", mely a város legérdekesebb és legszebb helyeire vezet el – így kitűnő kalauz a borok élvezetéhez. Részletes információt nyújtó kiadványt és a rendezvényhez tartozó nyereményjátékban való részvételre feljogosító kupont a bécsi szállodákban és a Tourist Info irodában szerezhető be.

A művészetek szerelmesei november 17. és 23. között a Bécsi Művészeti Hetek alkalmával 45 bécsi múzeum, kiállítóház és művészeti intézmény rendezvényeit kereshetik fel vagy az ArtmArt kiállítás keretén belül 200 művész és művésznő 2000 műalkotását tekinthetik és vásárolhatják meg egységesen 70 eurós áron.

Akik szívesen töltik idejüket múzeumokban, most azok is tobzódhatnak: a Leopold Múzeum január 6-áig várja az érdeklődőket a Christian Schad, a KunstHausWien november 8-áig a Jean Tinguely retrospektív kiállításra. A Belvedere-ben január 18-áig a Gustav Klimt és az 1908-as Kunstschau című tárlat látható, az Albertinában pedig még december 8-áig megtekinthető a Vang Gogh műveiből készült fantasztikus válogatás.

Bécs a zenebarátoknak is tartogat néhány csemegét. Október 26. és november 16. között idén 21. alkalommal kerül megrendezésre a Classical Music Awards díjjal kitüntetett Bécs Modern fesztivál, melynek középpontjában a kortárs kompozíciók állnak. A Hangmánia fesztivál, melynek keretében nemzetközi a cappella együttesek és szólóművészek hallhatóak különböző bécsi helyszíneken, november 7. és december 7. között várja a muzsikára vágyókat. 

Graz
Ausztriai utazásra gondolva legtöbbünk listáján Graz rendszerint csak sokadik – lássuk, milyen látnivalók és programok kedvéért érdemes idén ősszel előbbre sorolnunk.  

©

A város számos turistacsalogató műemlékkel rendelkezik. Az egyik legnevezetesebb Eggenberg gyönyörű barokk kastélya, melyet 1623-ban Hans Ulrich von Eggenberg birodalmi herceg építtetett. Európa legmeredekebb fogaskerekű vasútja a Schlossbergre viszi az utazókat, ahol az 1500-as évekből fennmaradt Harang- és Óratornyot, a Szabadtéri Színpadot, a Mesevasutat és a Török-kutat érdemes megnézni. Ha ennél több látnivalóra vágyunk, megannyi templom és múzeum is várja látogatóit.

Október 26-áig Graz a Stájer ősz című rendezvénysorozat keretében rengeteg színes programot kínál: színházi előadásokkal, performanszokkal, zenés és irodalmi rendezvényekkel, kiállításokkal és filmvetítésekkel várják a városba látogatókat. Hasonló programokkal várja az érdeklődőket november 2. és 5. között a Schlossberg Fesztivál is. Más jellegű élményekkel kecsegtet a november 12. és 15. között immáron 20. alkalommal megrendezésre kerülő Internationalen Berg & Abenteuer filmfesztivál, mely igazi adrenalinlöket a résztvevőknek.

A grazi opera előadásaiból is válogathatunk, ha komolyabbra vágyunk, akkor Mozart, Beethoven vagy Wagner a választék, a könnyedebb szórakozást pedig a My Fair Lady képviseli. Ráadásul, a helyi szállodák külön akcióban támogatják a hétvégi látogatásokat, az utazó kettőt fizet, de hármat kap.

Prága
A fapados buszjáratok és a magyarok örök favoritja Prága. A történelmi belváros, mely 1992 óta az UNESCO Világörökség része, a várnegyed a Szent Vitus-székesegyházzal és az Aranyművesek utcájával, a Zsidónegyed a régi zsidótemetővel és a zsinagógákkal, a Vencel tér, a Károly-híd, a Kaffka, Mucha, Dvořak vagy Smetana Múzeumok mind olyan nevezetességek, melyek Prágát a világ egyik leglátványosabb városává teszik. Akárhányszor visszatérünk, bátran járjuk végig újra és újra a legszebb műemlékeket, az időszakos kiállításoknak és programoknak köszönhetően sosem fogunk ráunni a cseh fővárosra.

©

Ha október végéig eljutunk Prágába, tegyünk még egy sétát a várkertben, amit majd csak a következő év áprilisában nyitnak meg újra a nagyközönség előtt. Az ősz a zenebarátoknak kedvez Prágában: október 31-én a T-Mobile Arénában a Rock The Bells keretében este nyolctól Nas, Mos Def, De La Soul és The Pharcyde, november 24-én a Roxyban Tricky játszik. Az experimentális és jazz zene rajongói november 21. és 29. között a Festival Alternativán számos nemzetközi előadót hallgathatnak meg.

A filmbarátok november 6. és 11. között utazzanak a cseh fővárosba, ekkor tartják ugyanis a FAMU Fesztivált, melyen a prágai filmszakos diákok munkáit mutatják be a nagyközönségnek. A prágai Nemzeti Galéria időszakos kiállításai központjába a távol-keleti művészeteket helyezi: november 2-áig cseh festők Thaiföldről készült képeit láthatjuk a Veletržni- és XX. századi kínai festményeket a Waldstein palotában – Korea művészetével a Zbraslav Chateau-ban egészen május 17-éig ismerkedhetünk.

(Köszönjük az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségét)

További színes és érdekes programokról Krakkó, Varsó és London városában itt olvahat, kattintson!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Pamela Anderson kiborult a gazdagokon, akik milliárdokat adományoznak a Notre-Dame újjáépítésére

Pamela Anderson kiborult a gazdagokon, akik milliárdokat adományoznak a Notre-Dame újjáépítésére

A szlovák miniszterelnöknek sikerült: találkozik Trumppal

A szlovák miniszterelnöknek sikerült: találkozik Trumppal

Birodalmi pompa fogadta Orbánt Kazahsztánban

Birodalmi pompa fogadta Orbánt Kazahsztánban

Elütötte az autós a bringást, mert nem volt hajlandó lehúzódni

Elütötte az autós a bringást, mert nem volt hajlandó lehúzódni