szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Januártól szeptember végégig a balatoni régió kereskedelmi...

©

Januártól szeptember végégig a balatoni régió kereskedelmi szálláshelyeinek bevétele 18 milliárd forintra rúgott, ami 3,3 százalékkal több mint az előző év hasonló időszakában.
   
"Fantasztikus az a termékfejlesztés és minőségjavulás, ami a Balatonnál történt az utóbbi időkben" - mondta Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) elnöke. Abban, hogy az elmúlt négy évben 40 százalékkal nőtt a térségben a belföldi vendégforgalom, szerepe van a MT Zrt., a Balatont kiemelt termékként kezelő marketing tevékenységének is - hangsúlyozta.
   
Kovács Miklós, az önkormányzati tárca turisztikai szakállamtitkára arról beszélt, hogy országosan javult a magánszálláshelyek kihasználtsága. Az ország 223 ezer magánszálláshelyének 61 százaléka található a Balatonnál, amely egyébként a balatoni férőhelyek 63,3 százalékát teszi ki - tette hozzá a szakállamtitkár.
   
Szólt arról is, hogy fel kell készülni arra, hogy a válság miatt némileg csökkenni fog a turisztikai célelőirányzat jövő évi kerete. Mint kifejtette, a pénzügyi válságot nem lehet modellezni a turizmusban, ezért a szakállamtitkárság nem válságtervet készít, hanem célzottabb marketinggel és a pályázatkiírások némi módosításával kíván alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.
   
Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint a válság miatt várhatóan egyre kevesebben terveznek nagy utazásokat. A turisztikai szakemberek ajánlása szerint ezt az időszakot úgy lehet átvészelni, ha a hazai és a közeli országok turistáira koncentrál egy ország. Ezt a stratégiát kívánja követni a MT Zrt. is.
   
Miközben a Balatonnál a belföldi vendégek száma és aránya egyre nő, a külföldiek száma 1,5 százalékkal csökkent az idei szezonban. Az elmaradó német és osztrák vendégeket csak részben pótolta, hogy egyre többen érkeznek a tóhoz Hollandiából, Dániából, Oroszországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Romániából. A magánszálláshelyek forgalmáról még nincsenek végleges adatok, így elképzelhető, hogy a végleges statisztika kedvezőbb képet nyújt majd a külföldi vendégforgalomról - hangzott el a rendezvényen.
   
A balatonfüredi szezonzárón Rosta Sándor, a BRIB elnöke hirdette ki és jutalmazta meg a "Virágos Balatonért" mozgalom élenjáróit. A legvirágosabb szálláshelynek az alsópáhoki Kolping Hotel, a legvirágosabb kempingnek a Balatontourist Zrt. révfülöpi Napfény Kempingje, a legvirágosabb kikötőnek a Balatoni Hajózási Zrt. balatonfüredi kikötője, és a legvirágosabb strandnak a vonyarcvashegyi Lidó Strand bizonyult.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!