Egymillió vendég a Balatonnál

Egymillió vendég a Balatonnál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Januártól szeptember végégig a balatoni régió kereskedelmi...

©

Januártól szeptember végégig a balatoni régió kereskedelmi szálláshelyeinek bevétele 18 milliárd forintra rúgott, ami 3,3 százalékkal több mint az előző év hasonló időszakában.
   
"Fantasztikus az a termékfejlesztés és minőségjavulás, ami a Balatonnál történt az utóbbi időkben" - mondta Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) elnöke. Abban, hogy az elmúlt négy évben 40 százalékkal nőtt a térségben a belföldi vendégforgalom, szerepe van a MT Zrt., a Balatont kiemelt termékként kezelő marketing tevékenységének is - hangsúlyozta.
   
Kovács Miklós, az önkormányzati tárca turisztikai szakállamtitkára arról beszélt, hogy országosan javult a magánszálláshelyek kihasználtsága. Az ország 223 ezer magánszálláshelyének 61 százaléka található a Balatonnál, amely egyébként a balatoni férőhelyek 63,3 százalékát teszi ki - tette hozzá a szakállamtitkár.
   
Szólt arról is, hogy fel kell készülni arra, hogy a válság miatt némileg csökkenni fog a turisztikai célelőirányzat jövő évi kerete. Mint kifejtette, a pénzügyi válságot nem lehet modellezni a turizmusban, ezért a szakállamtitkárság nem válságtervet készít, hanem célzottabb marketinggel és a pályázatkiírások némi módosításával kíván alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.
   
Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint a válság miatt várhatóan egyre kevesebben terveznek nagy utazásokat. A turisztikai szakemberek ajánlása szerint ezt az időszakot úgy lehet átvészelni, ha a hazai és a közeli országok turistáira koncentrál egy ország. Ezt a stratégiát kívánja követni a MT Zrt. is.
   
Miközben a Balatonnál a belföldi vendégek száma és aránya egyre nő, a külföldiek száma 1,5 százalékkal csökkent az idei szezonban. Az elmaradó német és osztrák vendégeket csak részben pótolta, hogy egyre többen érkeznek a tóhoz Hollandiából, Dániából, Oroszországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Romániából. A magánszálláshelyek forgalmáról még nincsenek végleges adatok, így elképzelhető, hogy a végleges statisztika kedvezőbb képet nyújt majd a külföldi vendégforgalomról - hangzott el a rendezvényen.
   
A balatonfüredi szezonzárón Rosta Sándor, a BRIB elnöke hirdette ki és jutalmazta meg a "Virágos Balatonért" mozgalom élenjáróit. A legvirágosabb szálláshelynek az alsópáhoki Kolping Hotel, a legvirágosabb kempingnek a Balatontourist Zrt. révfülöpi Napfény Kempingje, a legvirágosabb kikötőnek a Balatoni Hajózási Zrt. balatonfüredi kikötője, és a legvirágosabb strandnak a vonyarcvashegyi Lidó Strand bizonyult.

MTI