Tetszett a cikk?

Egy amerikai kezdeményezésnek köszönhetően a nemi betegek a világhálón keresztül, névtelenül is figyelmeztethetik szexpartnereiket a fertőzésveszélyre.

"Lefektettek: örömben úsztam. A tesztből kiderült: beteg lettem" - magyarítható egy amerikai internetes oldalról küldhető, a korábbi szexpartnereket a nemi betegség lehetőségére figyelmeztető elektronikus képeslap szövege. Az elektronikus levelek jellegzetes vonalarcocskái, az úgynevezett emotikonok alá írt, humorba hajló üzenet küldőjének a kilétét sem kell felfednie. Választhat, hogy a saját címéről küldi-e a vészjelzést, vagy egy semleges, az oldal üzemeltetői generálta e-mail címről (a szóban forgó honlap esetében: [email protected]ól), névtelenül.

Bár a címzetteknek a legcsekélyebb oka sincs örülni az efféle meglepetésnek, a weboldalt gründoló Internetes Szexuális Felvilágosító Szolgálat (ISIS) a képeslaphoz csatolt információ segítségével arról is értesíti a potenciális fertőzötteket, hol találják a legközelebbi nemibeteg-gondozót, vagy hogy egy-egy kéjkórnak milyen tünetei és kezelési módjai léteznek. Az eredetileg a kaliforniai San Franciscóból indult kezdeményezéshez kilenc további amerikai állam, két kanadai város, Európából pedig - eddig egyedüliként, némileg meglepő módon - Románia egészségügyi intézményei csatlakoztak. Bár "kórjelentő" üdvözlőkártyákat a világ bármelyik pontjára lehet küldeni, a kéretlen meglepetéshez csatolt adalékinformációk csak a "tagterületek" egészségügyi intézményeiről tájékoztatnak.

A rendhagyó képeslapküldő szolgáltatást azért hívták életre, mert a felmérések szerint az Egyesült Államokban romlik a nemibeteg-gondozók közreműködésével személyesen, telefonon vagy postai úton végzett partnerfelderítés eredményessége. Ráadásul a fertőzöttek jelentős része hajlamos arra, hogy futó kalandjainak résztvevőit ne, hanem csak állandó partnerét figyelmeztesse a megbetegedés veszélyére. Az is kiderült, hogy légyottjaik zömét egyre többen a világháló ismerkedési oldalai segítségével szervezik, és az ilyen félinkognitóban gyűjtött szexpartnereket - az ez irányú amerikai felmérések szerint - csak akkor értesítenék utólag diagnosztizált kellemetlen nemi bajukról, ha azt a névtelenség leple alatt tehetnék. Az ISIS gründolta inSPOT honlapra az idén már naponta 750-en klikkeltek rá, és eddig közel 50 ezer lapot szórtak szét a segítségével - jelezte október végén a Plos Medicine című amerikai tudományos-ismeretterjesztő folyóirat, hogyan nőtt a 2004-ben indított partnerértesítő ismertsége. Arról azonban nem szól a fáma, hogy milyen számszerűsíthető közegészségügyi haszonnal járt a honlap üzemeltetése, például nőtt-e az "inSPOT-területeken" az orvosi ellátásban részesültek aránya.

Második oldal (Oldaltörés)

A nemibeteg-gondozók végezte hagyományos partnerértesítés hatékonysága - a magyarországi járványügyi szakemberek szerint - betegségtől függően nagyon eltérő. A klasszikus nemi nyavalyák, például a szifilisz vagy a kankó esetében jóformán minden fertőzöttet a 124 hazai bőr- és nemibeteg-gondozó egyikében diagnosztizálnak. A szakintézetek munkatársainak kötelessége, hogy megpróbálják felderíteni a páciens kapcsolati hálóját, felkeresni és a kezelésre rábeszélni a korábbi szexuális partnereket. A HIV vírus okozta AIDS-es betegeket szintén igyekeznek orvosaik meggyőzni , hogy korábbi partnereiket is rávegyék a szűrővizsgálatra. Ezért is adhat aggodalomra okot, hogy más - meglehetősen gyakori - kórokkal, például a baktérium okozta, fájdalmas vizeletürítést, szokatlan hüvelyi fájdalmat vagy vérzést okozó chlamydia-fertőzéssel a betegek sokszor csak nőgyógyászati vagy urológiai (magán)rendelőket keresnek fel. A magánorvosok legtöbbször elmulasztják a járványügyi hatóság értesítését, ráadásul nincs joguk a pácienst partnerei elérhetőségéről faggatni - villantja fel a hagyományos rendszer hatékony működtetésének nehézségeit Dudás Mária, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának orvosa.

A humán papillóma vírus (hpv) legtöbb, szexuális úton terjedő fajtája pedig észrevétlenül támadja meg a nemi szervek hámsejtjeit. A gyanútlan vírusgazda mit sem sejtve "ajándékozza meg" vele partnereit, igaz, az érintettek immunrendszere az esetek mintegy 90 százalékában egy-két év alatt legyűri a betolakodót. Baj csak akkor van, ha a szervezet védekező rendszere nem elég edzett, ez esetben ugyanis - tudható Harald zur Hausen német virológus néhány hete orvosi Nobel-díjjal elismert kutatásaiból - a vírusfertőzés többéves vagy akár több évtizedes lappangási időszak után méhnyakrák kialakulásához vezethet. Miközben a becslések szerint a szexuálisan aktív nők mintegy háromnegyede élete során legalább egyszer átesik hpv-fertőzésen, azt szinte lehetetlen megsaccolni, hogy egy adott időpontban hány vírushordozó él az országban. Mivel a fertőzött férfiak szeméremtájékán a kórokozó még ritkábban produkál látható jeleket (szemölcsöket), a vírusok jóformán követhetetlenül cserélnek gazdát.

A "kórlapküldő" amerikai oldal kínálta névtelenség sem feltétlenül szolgálja a kívánt célt: a vicces kedvű internetezők akár a címzettek megtréfálására is (ki)használhatják az anonimitást. Az inSPOT működtetői ezt szabályzatukkal próbálják elkerülni: nemcsak tiltják az ilyesfajta viccelődést, a címzetteket is kérik, hogy téves riasztás esetén értesítsék az üzemeltetőket. Más, korántsem mellékes kérdés, hogy az anonimitás közel sem tökéletes. A címzettek valóban nem kapnak információt arról, hogy kitől jött a "fertőző" üzenet, ám ezek feladói - például az internetszolgáltatók szerverein megőrzött adatok, illetve az úgynevezett IP-címek alapján - könnyedén azonosíthatók. Az inSPOT már említett felhasználói szabályzatában az üzemeltetők meg is említik, hogy ezeket csak saját hatékonyságuk nyomon követésére, kiértékelésére, szolgáltatásuk fejlesztésére használják fel.

BALÁZS ZSUZSANNA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!