szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Szerencsére csak jelképes újjáépítésről van szó...

©
Szerencsére csak jelképes újjáépítésről van szó, mégpedig azzal a céllal, hogy a német főváros keleti és nyugati felét 29 éven keresztül mesterségesen elválasztó berlini fal leomlásának 20. évfordulóján, 2009. november 9-én - ugyancsak jelképesen  - legyen mit újra lebontani.

Ebből kiindulva szerdától hatalmas, dominó formájú köveket helyeznek el a város szívében a német parlament, a Reichstag épületétől kiindulva a Brandenburgi kapu mentén egészen a Potsdamer Platzig. A kövekre pedig mindenekelőtt diákok - de más önkéntesek is - ráírhatják vagy ráfesthetik, hogy mi jut eszükbe az egykori hírhedt építményről. November 9-én, azaz a 20. évfordulón azután ünnepélyesen "elbontják", vagy legalábbis elszállítják azokat. Az első "dominót" a berlini kormányzó polgármester, Klaus Wowereit jelenlétében rakták le.

A "dominókövekből" jut külföldre is. A Goethe Intézet közreműködésével ugyanis azokból szállítanak néhány európai szomszédos vagy közeli országba is, ahol szintén mindenekelőtt diákoktól várják, hogy gondolataikkal "megfessék" azokat. Utána pedig visszakerülnek Berlinbe, hogy "beépüljenek" az ottani jelképes, de eleve lebontásra ítélt falba.

Mindez része azoknak a rendezvényeknek, amelyekkel a német fővárosban egész évben a 20. évfordulóra emlékeznek. A jubileumi ünnepségek, illetve megemlékezések keretében kulturális rendezvényekre, tudományos konferenciákra és számos - a mostanihoz hasonló - jelképes akcióra, november 9-én pedig hatalmas ünnepre kerül sor.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg