szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország az egyik legkevesebb, fejenként évi 2-3 kilogrammnyi halat fogyasztó ország a világon. A halak elsősorban az ünnepekhez kötődnek nálunk, pedig kívánatos lenne nagyobb mennyiségben és gyakrabban fogyasztani. De miért is előnyös az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak fogyasztása? Meggyőző érvek.

A kémiai szerkezet nagymértékben meghatározza a zsírok tulajdonságait, így az egészségre gyakorolt hatásukat is. Elsősorban az esszenciális zsírsavak rendszeres beviteléről kell gondoskodni, mert ezek nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez, de csak táplálékok útján juthatunk hozzájuk. Ilyenek az omega-6 csoportba tartozó linolsav és a belőle származó arachidonsav, valamint az omega-3 csoportba tartozó alfa-linolénsav és a belőle kialakuló eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA). Az omega-6: omega-3 zsírsavak ajánlott aránya 5:1, legfeljebb 10:1, ezzel szemben a hazai átlagétrendet az omega-6 zsírsavak túlzott bevitele és az omega-3 zsírsavak hiánya miatt kedvezőtlen 25:1 arány jellemzi. Ennek hátterében az alacsony halfogyasztás, valamint a napraforgóolaj és a belőle készült margarinok csaknem kizárólagos fogyasztása áll.

Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásának kedvező élettani hatásai

1. Nem leszünk szívbajosok. Omega-3 zsírsavakkal sokat tehetünk a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért, mivel csökkentik a gyulladásos folyamatok érfal-károsító hatását, kismértékben csökkentik a vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet, gátolják az érfalra felrakódó érelmeszesedést megelőző plakkok kialakulását, védik az érbelhártya épségét, javítják az érfal funkciót, szabályozzák a szívritmust, csökkentik a vér viszkozitását, gátolják a véralvadást és a vérlemezkék összecsapzódását, csökkentik a vérrögök (trombózis) kialakulásának veszélyét, a stroke (szélütés) vagy szívinfarktus kockázatát.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Életet menthetnek az olajos halak

A halolajban található omega-3 zsírsav csökkenti a halálos szívritmuszavar, és a szívroham kialakulásának esélyét. Az olajos halak több embert menthetnek meg, mint a defibrillátorok – írja az American Journal of Preventive Medicine.

MTI Plázs

Együnk halat, megszabadulunk az asztmától

A táplálkozás bizonyos elemeinek - így a teljes kiőrlésű magvak, a halak és a gyümölcsök rendszeres fogyasztásának kiemelt szerepe lehet az asztma tüneteinek enyhítésében - áll a légzőszervi megbetegedésekkel foglalkozó nemzetközi szaklap (European Respiratory Journal) honlapján ismertetett tanulmányban.

hvg.hu Plázs

Milyen halak egészségesek és miért?

A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kálcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is. A magyarok egy főre eső halfogyasztása mégis messze uniós átlag alatti, alig három kiló évente.

hvg.hu Plázs

Szeretjük, de ritkán esszük a halat

Kedvelt élelmiszernek számít Magyarországon a hal: tízből heten mondták azt tavaly, hogy különösen szívesen eszik, ám fogyasztása egyelőre elmarad a nemzetközi átlagtól – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet adataiból.