Őssejtügy: aggályok miatt nem adtak át abortumokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az őssejtkutatás területének szabályozatlansága miatt nem kívánt együttműködni a kaposvári laboratóriummal a nagykanizsai kórház - mondta Gőgös Péter, a zalai intézmény orvos-igazgatója.

Gőgös Péter arról beszélt, hogy még a múlt évben kaptak egy levelet a kaposvári klinikától, amelyben egyértelműen őssejtkutatási céllal kértek tőlük abortumokat. Ezt követően a szülészeti-nőgyógyászati osztály összes orvosa összeült és együtt aggályosnak minősítették a kérést.
   
A Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója úgy fogalmazott: nem határozták meg, hogy etikailag vagy jogilag találnak kivetnivalót a megkeresésben, aggályuknak azért adtak hangot, mert az őssejtkutatásnak, az őssejtnyerésnek nem voltak és nincsenek most sem szakmai kollégiumi, illetve kutatási irányelvei. "Nem kívántunk úttörők lenni ezen a szabályozatlan területen" - közölte, hozzátéve, hogy ezt egy válaszlevélben tudatták a kaposvári klinikával.
   
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte múlt szerdán a bíróság. 
   
Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.
   
Az egyik magyar gyanúsított, Seffer István orvos védőjének, Zamecsnik Péternek a közlése szerint a Seffer és Renner Magánklinika - amelynek Seffer István testvére, Seffer Tibor az ügyvezető igazgatója - a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben. Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet - mondta Zamecsnik Péter.
   
A rendőrség közlése szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.