szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lista összeállításakor építészek, design szakemberek, de civilek véleményét is kikérték a magazin szerkesztői – úgy...

A lista összeállításakor építészek, design szakemberek, de civilek véleményét is kikérték a magazin szerkesztői – úgy tűnik, a kérdésről mindenkinek van véleménye. Természetesen, ahogy az ízlésbeli kérdéseknél elő szokott fordulni, ugyanazon építmény szögesen ellentétes érzelmeket vált ki megfigyelőiből. A párizsi Louvre bejáratánál emelt üvegpiramist a Da Vinci kód Robert Langdonja pazarnak nevezi, mire beszélgetőtársa egyszerűen csak a város arcán ejtett sebhelynek titulálja. Lássuk tehát, hol vannak a világ legrondább, vagy legalábbis legfurcsább épületei.

A phenjani Ryugyong Hotel épülete
A 330 méter magas felhőkarcolót, mely akkoriban a világ legmagasabb hoteljének számított, 1987-ben kezdték el építeni, de a mai napig nem készült el, hiszen 1992-ben a természeti katasztrófák, az éhezés és a gazdasági vegetáció miatt 16 évre félbehagyták. 2008-ban ismét megindultak a munkálatok a totalitárius állam szimbólumaként számontartott csupasz betonszerkezeten.

Ryugyong Hotel
©

A londoni titkosszolgálat épülete
Egy nyolcvanas évekbeli esküvői torta és egy erőd találkozása – így jellemzik az épületet a Travel + Leisure szerzői, melynek építésekor Terry Farrel építésznek az esztétikai szempontokat olyan biztonsági elvárásoknak kellett alárendelnie, mint amilyen egy sáncárok (!) építése is.  

©

A taiwani Sanjhih UFO házai
Az 1970-es években született mókás kínézetű marslakóknak szánt sárga házakat sajnos a taiwani kormány lebontatni készül…

©

 A chicagói Harold Washington Könyvtár épülete
Az 1991-ben átadott épületet a magazin szakértői egy komplett posztmodern építészeti kurzusnak tartják, ahol a neoklasszicizmus találkozik a manierizmussal, az üveg az acéllal, a vörös téglával, a gránittal és az alumíniummal.  

©

A perui Puerto Maldonado Obeliszkje
Puerto Maldonado szemsértő tornyának különböző részei mintha különböző érákban születtek volna: az Obeliszken a középkor találkozik a futurizmussal – rendkívül furcsa építmény.   

©

Az amerikai Newark Longaberger
A lista egyik legmegkapóbb építménye, a Longaberger vállalat főhadiszállása, egy hatalmas kosarat formáz – ez ugyanis a cég legfontosabb terméke. Bár az épület díjnyertes alkotás, kétségkívül inkább nevetséges, mintsem dizájnos. 

Longaberger, Newark
©

A Portland Building
A Portland Building tipikus példája annak, hogy egy kor ünnepelt stílusa hogyan veszti el  népszerűségét a divat viharában. Az 1982-ben díjnyertes posztmodern épület mára az unalmas kormányépületek jellemzőinek esszenciája lett aprócska aplakaival, sivár, piszkosfehér falaival, terrakotta falkiugrásaival és fényes, kék üvegablakaival. 

©

 

[[ Oldaltörés (Hat további 'ronda' épület) ]]

 

A fehéroroszországi Minszk Nemzeti Könyvtára
 A 2006-ban átadott turistalátványosság egy geometriai üvegtúlzás, melyet esténként színes fények világítanak meg.

©

 A kínai Shenyang Fang Yuan épülete
 A 2001-ben átadott, régi kínai érmét szimbolizáló 25 emeletes hivatalépület C. Y. Lee, a Taipei 101 (a tavalyi évig a világ legmagasabb épülete) tervezőjének munkája, mely a keleti és nyugati hagyományok találkozásából született.

©

 A holland Hertogenbosch Bolwoningen házai
 Az 1970-es években a holland kormány anyagi támogatást nyújtott kísérleti házak építéséhez, melynek következtében épült fel Hieronymus Bosch szülővárosában az ötven bizarr kinézetű buborékház.

©

 A francia Hauterives Le Palais Idéal-ja
Minden idők egyik legfurcsább építménye a hauterivesi postás, Ferdinand Cheval építménye, melyet a munkája során összegyűjtött kövekből  teljesen egyedül emelt az 1800-as évek végétől kezdve. A hindu mitológiából és a bibliából ismer motivumokban gazdag palota igazi mesevár. 

©

Az angliai Liverpool Metropolitan Katedrálisa
A szűkös határidővel és költségvetéssel dolgozó Frederick Gibberd sátorszerű templomáról az 1967-es megnyitót követően elkezdett potyogni a mozaik, a tető pedig beázott.  

Metropolitan Cathedral
©

Az ausztráliai Seattle Experience Music Project-je
 A 2000-ben megnyílt múzeum épületét, melyet Frank Gehry tervezett, nehéz jellemezni, egyesek egy színes pacához, mások nyitott szívműtéthez hasonlítják.

©

 Molnár Kata Orsolya

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál

22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál

Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”

Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”