szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lássuk tehát a világ legfurcsább építészeti remekeit, amelyeket...

Palais Ideal - kattintson a nagyításért
©

Lássuk tehát a világ legfurcsább építészeti remekeit, amelyeket mindenképpen érdemes megnézni, ha a környéken járunk:

1. Egy postás remekműve
A Franciaországban található különös, eklektikus épületet az első kődarabtól az utolsóig Châteauneuf-de-Galaure-ben született Ferdinand Cheval építette. A férfi eredetileg péknek tanult, azonban otthagyta a forró kemencéket és postásként tevékenykedett. 1879 áprilisában saját bevallása szerint megbotlott egy kőben, s megihlette annak formája. Másnap visszatért a helyszínre és további kődarabokat kezdett gyűjteni. A következő 33 évben Cheval a levelek kihordása közben további köveket szedett össze, s nekiállt, hogy felépítse a Palais idéal-t, vagyis az ideális palotát. Eleinte a zsebében hordta az építőanyagot, később már egy kosárral indult kézbesítő-körútjaira, végül azonban már egy talicskát is magával vitt. Gyakran éjszaka dolgozott, egy olajlámpás fényénél, s így építette fel a hindu mitológia és a Bibliából ismert motívumokat idéző palotát, amelynek bejáratánál egy táblán az áll: „egyetlen ember keze munkája”.

A Grand Lisboa - kattintson a nagyításért
©

2. Növény, vagy épület?
Macau szigetén található a 258 méter magas, 58 emeletes luxusszálloda és kaszinó, a Grand Lisboa, amelyet Dennis Lau és Ng Chun Man hongkongi építészek álmodtak meg. A növényi formákat idéző ultramodern épületben található kaszinó és több étterem már 2007 februárjában megnyitottak, maga a szálloda építését azonban csak idén fejezték be. Mindegyik szoba és lakosztály high end hangrendszerrel és házimozival van felszerelve, a kaszinóban pedig a Texas Hold’em pókertől a rulettig hódolhatnak szenvedélyüknek a kellően tehetős vendégek. 

3. Hajóba zárt kultúra
A bilbaói Guggenheim múzeum Európa és a világ talán egyik legjellegzetesebb kortárs építészeti remekműve, a kanadai-amerikai sztárépítész, Frank Gehry munkája. A hajótestet idéző épület a Bilbao városát kettészelő Nervion folyó partján áll, s már messzebbről is könnyen felismerhető jellegzetes formájával. A látszólag véletlenszerűen váltakozó görbületekről Gehry azt nyilatkozta, azért volt rájuk szükség, hogy változatosan megtörjék a fényt. Az 1997-ben megnyitott múzeumot az első pillanattól fogva a szakma elismerése övezte, a dekonstruktivista stílusú létesítményt pedig Gehry egyik kollégája, Philip Johnson „korunk legnagyszerűbbb épületének” nevezte. A bilbaói Guggenheimben az időszakos kiállítások mellett komoly XX. századi és kortárs művészeti gyűjtemény várj a látogatókat, megtekintését vétek lenne kihagyni. 

A lótusz alakú Bahá’í templom - kattintson a nagyításért
©

4. Óriási lótusz
Valamivel messzebb, az indiai Delhiben találhaó az 1986-ban átadott, amely az ázsiai ország egyik legfőbb vallási helyszíne. Számtalan építészeti díjat kapott, s gyakori szereplője különböző újságok, magazinok címlapjának. Az iráni születésű kanadai építész, Fariborz Sahba 27 márványborítású „sziromból” hozott létre egy óriási lótuszvirágot. A hármas csoportosítású szirmoknak köszönhetően a templomnak összesen kilenc oldala van, amelyeken keresztül összesen 2500 ember juthat be a központi térbe. A valamivel több mint 40 méter magas templom alapterülete 105 000 négyzetméter, s 1986 decemberi megnyitása óta több mint 50 millió hívő és turista kereste fel, ezzel a világ egyik leglátogatottabb épületének tekinthető, vagyis ez annyit tesz, hogy percenként kilencen lépnek be valamelyik kapuján. 

5. Vásárlás mindenek felett
A hollywoodi filmek világából bizonyára ismerős a Fashion Show Las Vegas bevásárlóközpont, amely a Las Vegas Boulevard South 3200-as szám alatt található, a legendás Strip-en. A több mint 175 000 négyzetméter alapterületű komplexumban több mint 200 bolt várja a vásárlókat, emellett egy óriási színpad, egy divatbemutatókhoz használt kifutó és a Cloud (felhő) nevű óriási, 150 méter hosszú tető-struktúra teszi egyedivé a Fashion Show Las Vegast. Ez utóbbi mintegy 39 méterrel magasodik a Strip fölé, s nappal árnyékot biztosít a vásárlóknak, éjszaka pedig gigantikus kivetítőként funkcionál. A bevásárlóközpontban minden hétvégén divatbemutatók várják az érdeklődőket, a téli időszakban pedig mesterséges hóviharral kápráztatják el a Bűn Városának látogatóit. 

[[ Oldaltörés: Piramis és édenkert ]]

A jól ismert Luxor Hotel - kattintson a nagyításért
©

6. Piramis a belvárosban
Ugyanitt, néhány sarokkal arrébb található a Luxor hotel, amely a kaszinóváros első olyan szállodája volt, amelynek minden szeglete egységes – jelen esetben egyiptomi – témát követett. Az építkezést 1991-ben kezdték meg – ugyanakkor, mint a Treasure Island és az MGM Grand szállodákat – s a piramis alakú épületben nem kevesebb mint 4407 szobát alakítottak ki. Az egyiptomi Királyok völgyének nevét viselő hotel egyiptomi motívumai tavaly júliusig kényeztették a vendégeket, amikor a tulajdonos MGM Mirage bejelentette, hogy nem kevesebb, mint 300 millió dollárból átalakítják a Luxort, ami a belső tér 80 százalékát érintette. Mostanra a vendégek letisztult, elegáns terekkel, éttermekkel, klubokkal és bárokkal találkozhatnak, ami persze nem olcsó mulatság.

7. Önfenntartó felhőkarcoló
Egy óceánt nem, csupán a La Manche csatornát kell átrepülni Európa egyik legkülönlegesebb építményéért. A Swiss Re biztosítótársaság központja, a londoni 30 St. Mary Axe Tower ugyanis a brit főváros első önfenntartó felhőkarcolója. A 2004-ben megnyitott irodaházat – amelyet a helyiek a formája miatt uborkának (the Gherkin) is neveznek – Norman Foster építész álmodta meg. A toronyház különlegessége többek között az ablakok kialakítása, amely a természetes szellőzést kihasználva az év java részében kiváltja a légkondicionáló berendezéseket. A Gherkint 2007 februárjában nem kevesebb mint 600 millió fontért vásárolta meg egy befektetői csoport. 

Tiszteletet parancsoló Lloyd’s Tower - kattintson a nagyításért
©

8. Nem csak egy iroda
Extravagáns irodaházakból nincs hiány a brit fővárosban, a Lloyd’s Tower azonban már több mint 20 éve London egyik nevezetessége. A párizsi Pompidou központhoz hasonlóan az épület kiszolgáló-egységeit – mint a lépcsőházak, vízcsövek, elektromos vezetékek, liftek – a toronyház külső részén helyezte el Richard Rogers építész, hogy ezáltal belül letisztult terek fogadják a látogatókat. A 12 üvegkabinos lift, amelynek mozgása kívülről is jól látható, az első ilyen berendezés volt Nagy-Britanniában. A komplexum három fő és három kiszolgáló toronyból áll,a melyek egy középső, négyszög alakú teret határolnak. Ennek fókuszpontjában az Underwriting Room nevű terem található, amelyet egy 60 méter belmagasságú átrium fed be. Különlegesség a 11. Emeleten található Committe Room, ahol egy eredeti XVIII. századi ebédlő található, amely Shelburne második grófjáé volt. A berendezést darabonként szállították át a Lloyd’s előző központjából, amely a toronyházzal szemben állt. 

A különleges Montreal Stadion - kattintson a nagyításért
©

9. Ami a sportot illeti
Az 1976-os montréali olimpiai játékokra épült különleges formájú stadion az ötkarikás játékok után a kanadai nagyváros baseball és focicsapatainak otthonává alakult. Miután 2004-ben a Montreal Expo nevű kiállítást áthelyezték Washingtonba, a stadion csaknem gazdátlanná vált, s a vele kapcsolatos strukturális, valamint anyagi problémáknak köszönhetően az átgondolatlan költekezés egyik szimbólumává vált. Ennek ellenére a több mint 56 000 ember befogadására képes létesítmény kiváló helyszíne koncerteknek és különböző szakmai kiállításoknak. A stadion jellegzetességét adó hajlított torony, a La tour de Montréal, a maga 175 méteres magasságával a legnagyobb efféle építmény a világon. A helyiek The Big O-ként is emlegetik az arénát, amely egyrészt utal nevére, valamint a tetőszerkezet fánkra hasonlító struktúrájára, amely jellegzetes formájával azonnal megragadja az ember figyelmét.

Eden Project - az édenkert maga - kattintson a nagyításért
©


10. Az édenkert maga

Az Eden Project a világ legnagyobb üvegháza, amely mintegy 5 kilométerre található a brit Cornwallban fekvő St Austell városától. A komplexum több speciális kialakítású kupolából áll, amelyek alatt a világ különböző részeiről származó növények burjánzanak. Összeállításuknak köszönhetően ezek a társulások a természetben előforduló biomok szimulációját teszik lehetővé. Az elsőben a trópusi, a második a mediterrán, ah armadik pedig a mérsékelt éghajlat élővilágát igyekszik reprodukálni.  Az erős műanyagból kialakított öt-, és hatszögekből álló kupolák ötlete Nicholas Grimshaw építész fejéből pattant ki, s számos szakember dolgozott azon, hogy tökéletes élővilágot alakítsanak ki mesterséges körülmények között. Az Eden Project két és fél évig tartó építkezés után 2001 márciusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

-JB-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!