szerző:
life-style.hu

Az ékszerboltokban főként a megfizethető, aranyból, ezüstből és nemes kövekből készült, tömeggyártott apró alkotások...

Az ékszerboltokban főként a megfizethető, aranyból, ezüstből és nemes kövekből készült, tömeggyártott apró alkotások közül válogathatunk. A hagyományosan gondolkodó, régi vágású vásárlók elsősorban a nemesfém, illetve a drágakő értékét figyelik az ékszerben, számukra ez az a tulajdonsága, amiért fizetni érdemes. A divatékszerek szerelmesei viszont tisztában vannak választásuk ideiglenes voltával. Itt mellékes az anyag, a hangsúly a formákon és a színeken van, divattrendekhez kapcsolódnak, sokszor egy-egy ruhához választja a viselőjük, ami aktualitását elveszítve egy fiók mélyén várja a majdani mosolygó viszontlátást. Ennek ellenpólusaként napjainkban világszerte terjed az a szemléletmód, miszerint az ékszer egy kicsi műalkotás, amely mögött sajátos mikrovilág húzódik, alkotója kreatív és kézműves munkája teszi értékessé azt viselője számára.

Tömeggyártás helyett

Magyarországon is egyre többen vásárolnak egyedi ékszert. Terjedőben az elvárás, hogy a dísz, amit viselünk, ne tömeggyártott, bárhol felbukkanó tucatáru legyen. Az egyedi daraboknál erősebb az érzés: ige, ez én vagyok. Az ékszerpiac nagy gyártói is felismerték ezt, és saját arculattal, egyedi tervezéssel és kollekciókkal különböztetik meg magukat másoktól. Hol a felhasznált értékes anyagok teszik vonzóvá a terméket, hol a funkció, az alkalomhoz igazodó dizájn. A tervezők által megálmodott láncokból, karkötőkból mindenki kiválaszthatja életmódjához, korához, érdeklődési köréhez vagy akár élethelyzetéhez leginkább passzoló díszeket, ily módon téve sajátossá a viseletét. A leghíresebb brandek rajongói, gyűjtői közösségi oldalakon osztják meg véleményüket és ötleteiket az alkotók munkájáról.
A piac kiszélesítésének egyik lépése, hogy már kifjezetten a férfiaknak is terveznek kollekciókat, a gyűrűkön, a nyak- és a karláncokon kívül az erősebb nem körében ismét hódító, csak az általuk viselt mandzsettagombokat. Egyes tervezőknél láthatunk kifejezetten gyerekek számára készült csecsebecséket, sőt akad olyan is, aki feldíszíti a legtöbbet használt tárgyait. Ma már a mobiltelefonon kívül a laptopra vagy éppen a fogszabályozóra is kerülhetnek apró díszek, nem is beszélve azokról a csillogó-villogó kis kövecskékről, amelyek a márkás autókat hivatottak még egyedibbé varázsolni.
Összességében azért elmondható, hogy leginkább a kicsi és hordható, állandó viseletre készítetett ékszerek a kelendőek, de míg a kurrens gyártók meg tudnak és meg akarnak felelni az igényeknek, addig az iparművészeknek általában nem ez a fő szempontjuk, amikor leülnek ékszert tervezni.

Freywille ékszerek
©


Személyiségkorlátok nélkül

Ha egy tervezőt csak az motiválja, hogy megfeleljen az igényeknek, olyan korlátokat állít maga elé, ami meggátolja az alkotás folyamatát – véli Gera Noémi fémműves formatervező. Noémi ékszereit mini szobrokként értelmezhetjük. Formavilága egyedi, alkotásai csak a térben élnek. Általában kollekciókat és nem szóló ékszereket tervez, mivel így jobban érvényesülnek az egyéni stílusjegyek, a szándék és a tárgyai mögött rejlő koncepció – ami általában csak a szakmai közönséget érdekli, az egyéni vásárlókat kevésbé. Ha valaki megkeresi őt, hogy tervezzen számára, elsősorban az öltözködését figyeli meg, de természetesen az is fontos, hogy valamilyen alkalomra kéri-e az ékszert, a beszélgetés közben pedig kialakul egy kép a megrendelőről: mit szeret viselni, milyen korlátai vannak, mi az, amit nem hordana. Az elkészült darab függ a megrendelő alkatától és temperamentumától is tulajdonképpen egy közös műről van szó. Ez a folyamat többszöri konzultációt vehet igénybe, és elkészülte után az ékszer tovább él, alakul a viselőjén.

©


A fiatal iparművészek tervezte darabok árban vetekednek az ékszerboltok kínálatával, hiszen míg az utóbbinál egy sokszemélyes láncot kell jóllakatnunk, addig az egyedi darabot vagy közvetlenül a tervezőtől vásárolhatunk, vagy kis galériákban vehetjük meg, ahova a formatervező maga viszi be portékáját. Ebben a szemléletváltozásban nagyon sokat tett és tesz a Wasárnapi Művészeti Piac, a WAMP, ahol hónapról hónapra megjelenhetnek a fiatal, szárnyaikat próbálgató tervezők. Itt közvetlen kapcsolat alakul ki a tervezők és vevőik között, első kézből kapják az infókat, hogy mire van igény, mit viselnénk szívesen, merre kellene-lehetne mozdulni.

Rendhagyó megoldások

Elsősorban Magyarországon újszerű még az, hogy a művész fantáziáját semmi – de tényleg semmi – nem korlátozza az anyagválasztásban. Készülnek egyedi ékszerek szilikonból, papírból, vulkáni lávából, rúzsból vagy az iPodokról jól ismert fehér, porcelán hatású műanyagokból. „A 100% Design kiállításon olyan új fejlesztésű anyagokat láthattunk, amiről a magyar tervezők álmodni sem mernek” – állítják a deizájnerek.
A jelenlegi nyugati trend szerint az öko irányába fejlesztenek, szinte minden újrafelhasználható. Itthon is láthatunk a képzőművészetben néhány példát a „hulladék”, illetve inkább úgy mondanánk, a már használt anyagok újbóli bevetésére. Találkozhatunk például molinókból vagy gumibelsőből készült alkotásokkal, de láthatunk nagyon sok természetes alapanyagot is használatban. Készülnek ékszerek kizárólag textilből, aminek elsősorban az az oka, hogy egyre többen allergiásak a fémekre. Ezek az anyagok már eleve maguk után vonnak egy organikus képet, formavilágot – tudtuk meg Gera Noémitől. Szerinte a nemzeti karakterek különbözőségeit az ékszervásárlásban is tetten érhetjük. Míg a franciák vagy az olaszok a játékosabb, színesebb, karakteresebb ékszereket keresik, addig a németek leginkább a letisztult, egyszerűbb formákért rajonganak.

©


Manapság mindinkább megfigyelhető az az igény, hogy követhető legyen a használt anyagok eredete, illetve környezetbarát anyagok felhasználásával készüljön el az ékszer. Egy-egy tárgy fontos jellemzője, hogy újrahasznosított, könnyen lebomló anyag megformálásával hozzák létre. E folyamatnál is, akárcsak a környezettudatosság egyéb oldalainál, még csak a kezdeteknél tartunk – de legalább már elindultunk ezen az úton.
Az ilyesfajta ékszerek viselőjének szándéka lehet a környezetvédelem és a kétes helyekről beszerzett nemesfémekhez kapcsolódó, emberi és környezeti kizsákmányolás elutasítása, azonban bármiféle tudatosság nélkül is megjelenítője lesz mindezeknek, aki öko-dizájn díszt visel, ami hozzáadott értékként jelenik meg az ékszerekben. Persze az elsődleges szándék továbbra is megmarad   az egyéniség megmutatása és a figyelem felkeltése.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Juncker is kiakadt a kormány plakátkampányán: "Hazudnak"

Juncker is kiakadt a kormány plakátkampányán: "Hazudnak"

Megint megpróbál elnök lenni Bernie Sanders

Megint megpróbál elnök lenni Bernie Sanders

Az első magyar homokszobor-fesztiválra gyűjt pénzt a viharmosta Kossuth-fej alkotója

Az első magyar homokszobor-fesztiválra gyűjt pénzt a viharmosta Kossuth-fej alkotója

Ezt a nyarat sem ússzuk meg a 4-es 6-os felújítása nélkül

Ezt a nyarat sem ússzuk meg a 4-es 6-os felújítása nélkül

Lehet, hogy mellélő a Huawei ezzel a hirdetéssel?

Lehet, hogy mellélő a Huawei ezzel a hirdetéssel?

Elítélt rab szabadított ki egy autóból egy bezárt csecsemőt

Elítélt rab szabadított ki egy autóból egy bezárt csecsemőt