HVG-teszt: nem gyógyítják a náthát a náthagyógyszerek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem gyógyítják a náthát a náthagyógyszerek – derül ki a HVG Patikamérlegen című összeállításából, amiben a hetilap annak járt utána, hogy mire jók a legnépszerűbb náthagyógyszerek, amelyekre többmilliárd forintot költünk.

A különféle termékek hatóanyagainak összehasonlításából kitűnik: többnyire feleslegesen sokféle, esetleg könnyen túladagolható összetevőt tartalmaznak a náthagyógyszerek. Pedig a „gyógyszer nélkül hét nap, gyógyszerrel egy hét” falvédő-bölcsességet már az Egészségügyi Világszervezet jelentése is alátámasztja. Az orvostudomány sem vitatja, hogy meghűlés esetén bármilyen forró ital enyhülést hozhat, és más háziszerek is segíthetnek.

Tekintettel a mellékhatások kockázatára – no meg a gyógyszerárakra – nátha esetén elegendő lenne a gyulladáscsökkentő, fájdalom-, illetve köhögéscsillapító orvosságok közül csak azt használni, amelyikre épp szükség van. Különös módon azonban az egyféle tünetre ható szerek közül egyiknek sem sikerült a legfrissebb eladási listák élére kerülnie.

Az ábrákkal illusztrált összeállítás a csütörtöki HVG-ben olvasható.