Különleges sörök hódítanak Csehországban

Különleges sörök hódítanak Csehországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly ősszel a különleges sörök a csehországi piaci kínálat majdnem egynegyedét tették ki.

Tavaly ősszel a különleges sörök a csehországi piaci kínálat majdnem egynegyedét tették ki. Szakmai álláspont szerint alapvetően csak az a sör számít ilyennek, amely döntően árpádból készül, és több mint 13 fokos erősségű.
   
"Bár a speciális sörök drágábbak, mint a hagyományosak, népszerűségük növekszik. Ismereteink szerint leginkább a fiatalabb és a magasabb jövedelemmel rendelkező személyek fogyasztják" - magyarázta Frantík.
   
A 47 csehországi sörgyár közül jelenleg 33 állít elő különleges söröket is. A 77 minisörgyár közül - gyakran csak egy-két vendéglő számára főzik a sört - 54 büszkélkedik ilyen sörrel.
   
Mindezek ellenére a különleges sörök a csehországi sörfogyasztásnak továbbra is csak nem egészen egy százalékát teszik ki. "Komolyabb változásra a következő években sem számítunk. A hagyományos csapolt, illetve az üveges sör pozícióit gyakorlatilag nem ingathatják meg a különleges termékek" - vélekedett Jan Vesely, a cseh sörgyárak szövetségének ügyvezető igazgatója.
   
Az utóbbi években megugrott az alkoholmentes sörök fogyasztása, és kezdenek népszerűséget szert tenni a Csehországban korábban nem ismert, illetve a cseh sörivók által mereven elutasított különféle ízesített sörök is.
   
A cseh sörgyárak jelenleg 25 féle alkoholmentes sört kínálnak, míg négy éve csak 15 volt a piacon. Tavaly az előzetes statisztikák szerint több mint 600 ezer hektoliter alkoholmentes sör fogyott el. Ez az összes fogyasztás mintegy négy százaléka.
   
A csehországi sörfőzés tavalyi adatai egyelőre nem ismeretesek. 2008-ban a cseh sörgyárak 19,81 millió hektoliter sört főztek, fél százalékkal kevesebbet, mint a rekordnak számító 2007-es évben. A cseh piacon 2008-ban 16,1 millió litert sör fogyott el, 1,3 százalékkal kevesebb, mint 2007-ben.

MTI