H1N1: menesztik a felfüggesztett nagykanizsai orvost

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kölcsönös megegyezés alapján megválik a nagykanizsai kórház attól az orvostól, akit két hete függesztettek fel állásából a január elején elhunyt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester halálával összefüggésben - közölte a belső vizsgálóbizottságot vezető főorvos hétfőn, sajtótájékoztatón.


Székely István elmondta: a Kanizsai Dorottya Kórház vizsgálóbizottsága az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének múlt heti vizsgálódásával összhangban azt állapította meg, hogy szakmai hibát nem követett el az orvos, aki a sürgősségi osztályról a beteg lázas állapota ellenére hazaküldte a sakkozót. A pácienst azonban olyan kioktató stílusban küldte vissza a háziorvosához, ami elfogadhatatlan, ezért - kölcsönös megegyezés alapján - megválnak tőle.

A 45 éves Bagonyai Attila január elején, 18 napos kezelés után hunyt el a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, egyelőre nem igazoltan a H1N1 vírus fertőzésének következményeként. Édesanyja azt mondta, hogy fiát, 40 fokos láza ellenére, két nap alatt kétszer is hazaküldték a sürgősségi osztályról.

Székely István az előzményekről elmondta: a sakkozót először december 15-én éjjel szállították be magas láza és fejfájása miatt mentővel a kórházba. Az orvosi vizsgálat, az EKG és a röntgen, valamint a laboratóriumi eredmények alapján gyógyszerrel ellátva küldték hajnalban haza, miután tüdőgyulladásra utaló jeleket nem tapasztaltak. A beteget 22 órával később ismét mentő szállította a sürgősségi osztályra, ahol az akkor ügyeletben lévő orvos az előző napi eredményekhez képest eltérést nem talált.

A doktor intravénásan lázcsillapítóval látta el a sakkozót, akit ezután azzal küldött haza, hogy a háziorvosánál jelentkezzen. Bagonyai Attila két nappal ezután jelentkezett harmadszor a sürgősségi osztályon, ahonnan a belgyógyászatra utalták, ezt követően került az intenzív osztályra, ahol 18 napos kórházi kezelés után hunyt el.

A vizsgálóbizottságot vezető főorvos azt mondta: szakmailag és orvos etikailag nem követett el hibát a második alkalommal szolgálatban lévő orvos. Az általa az orvosi dokumentációban leírt - a háziorvosnak és a betegnek szóló - szöveg azonban "kioktató, kollegiális levelezésben nem elfogadható". Az orvost is meghallgatva döntöttek úgy, hogy megválnak az egyébként részmunkaidőben foglalkoztatott doktortól, ugyanakkor maga az orvos is jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván a kórházban dolgozni.