Megvan az agydaganat ellenszere?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress

Az ImmunoCellular Therapeutics Ltd. által kifejlesztett terápiás, agydaganat elleni vakcina a legfrissebb kutatások szerint képes volt meggátolni a rák terjedését a betegek majdnem felénél.

Az első fázisban lévő tesztsorozat során 16 glioblasztóma multiformos (az egyik leggyakoribb és leghalálosabb agydaganat) beteget kezeltek az ICT-107 nevű dendritikus-sejt alapú kísérleti szerrel, a hagyományos műtéti, besugárzásos és kemoterápiás kezeléseket követően.

"Az antigének egy bizonyos csoportját célozzuk meg, amelyek a rákos őssejtekkel vannak kapcsolatban: ezek azok a sejtek, amelyek segítségével a tumor elterjed" - nyilatkozta John Yu, a Cedars-Sinai Egészségügyi Központ munkatársa. Két évvel a diagnózis után, a kezelt betegek 80 százaléka még életben volt. A hagyományos kezelések esetében ez az arány csak 26,5 százalék. A vakcina mellékhatásai között a leggyakoribbak a fáradtság és a kiütések voltak. Yu doktor szerint a tesztelés következő fázisába már több, mintegy 30-50 beteget vonnak majd be.