Élmények a Balaton partján - a családbarát Szigliget

Élmények a Balaton partján - a családbarát Szigliget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A falucskát barátságos, csöppet sem tolakodó emberek lakják; mindegyikük azon fáradozik, hogy az ott nyaraló jól...

©

A falucskát barátságos, csöppet sem tolakodó emberek lakják; mindegyikük azon fáradozik, hogy az ott nyaraló jól érezze magát. Itt található a 19. században klasszicista stílusban épült Esterházy-kastély, amely az ötvenes évek óta a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány Szigligeti Alkotóháza néven működik. A kastélyt egy 9,2 hektár területű arborétum veszi körül – ez az 1954-ben védetté nyilvánított park csordultig tele van hatalmas, 250 éves tiszafáikkal, fehér nyárfákkal, vadgesztenyékkel, kocsányos tölgyekkel, hársakkal, bükkökkel, platánokkal, fenyőfélékkel és a lélegzetelállító, nyaranta mindig színpompás rózsalugassal.  A felnőtteknek 300, gyermekeknek 150 forintos, szerény belépődíj ellenében órák hosszat is elidőzhetünk itt, felkeresve a kastélypark alján található, mesebeli tavat, rajta egy kis szigettel, amelyre fahíd vezet át.

Ha a sok sétától megéheztünk, térjünk be az Alkotóházzal szemben, átellenben található  Aranypatkó Étterembe, ahol emberi árakért isteni falatokat ehetünk – az étlap változatos, az adagok akkorák, hogy fél Kínát jóllakatnák. Itt is ehetünk desszertet, de abban talán az étteremtől 5 méterre található Kastély Kávéház az aduász – egészen elképesztő süteményeket próbálhatunk itt ki (egyik legnépszerűbb, legkelendőbb édességük a csokoládékrémmel töltött grillázs rolád).

©

Ha Szigliget, akkor szigligeti vár  – a falu fölé magasodó, egykoron vulkanikus hegy tetejéről fantasztikus kilátás nyílik nemcsak a Balatonra, de a környező  falvakra is! Nyaranta gazdag programkínálattal, fesztiválokkal várják az idelátogatókat. Az ide látogatók egyik kedvence a célba lövés – túrós, meggyes és mákos rétesért, de lovagi játékok, szabadtéri koncertek és a vár múltját idéző harcászati bemutatók közül is választhatunk.  A belépőt a hegy alján, a római katolikus templom közelében vásárolhatjuk meg 300 forintért. A templom mellett egyébként egy isteni nedűket árusító pincészet található – ki milyen borra vágyik, itt megkaphatja!

A templom mellett vásárolt, isteni fagylalttal kezünkben a Várhegyről sétát tehetünk Szigliget Ófalujában, amely nádfedeles házaival és kacskaringós utcácskáival visszarepít minket a múlt századba – és az utcák számos pontjáról a kilátás a tóra egyszerűen, túlzás nélkül mesébe illő.

©

Természetesen a félsziget csücskében fekvő strandot sem szabad kifelejtenünk, amely az Alkotóháztól vagy egy igen meredek, de csodás erdőn átvezető hegyen át közelíthető meg, vagy egy alsó, autóval is bejárható úton, ahol kaptató garantáltan nem lesz. Aki busszal szeretne kijutni, az is ezen az alsó úton keresse a buszmegállókat.

A strandon számtalan kifőzde, palacsintázó és fagylaltozó csalogatja az embert. Strandjátszótér, kültéri és beltéri zuhanyzók, mozgáskorlátozottak részére is kialakított illemhelyek, gyermekpancsolók, röplabda-, homokfoci-, streetball pályák állnak a vendégek rendelkezésére.

Aki egyszer ellátogat Szigligetre, egész életében visszajár majd ide…

Márkus Ágnes

Hozzászólások