szerző:
travelline.hu

A hagyományos balatoni strandnyitások időpontja május közepére, pünkösd környékére esik, az időjárástól is függően.

A hagyományos balatoni strandnyitások időpontja május közepére, pünkösd környékére esik, az időjárástól is függően. A strandok mintegy fele szed belépődíjat. Az önkormányzati érdekeltségű egységekbe szabad a bejárás akkor is, ha a pénztár még nem üzemel. A fizetős strandok többsége az északi parton található, a déli partra az jellemző, hogy minden településen akad szabad strand.

©

Győrffy Árpád beszámolója szerint a fizetős strandok többségében a felnőttek napi belépődíjai idén 400-500 forint körül alakulnak, a gyerekekért általában ennek felét, kétharmadát kell fizetni. Legdrágábbnak idén is a főszezonban ezer forintos felnőtt belépődíjat kérő siófoki nagystrand számít, bár nem emelték meg a tavalyi árakat. Ezt a keszthelyi városi strand követi, ahol egy felnőtt belépő idén 990 forintba kerül. Ez 4,2 százalékkal magasabb a tavalyi árnál. A balatonfüredi Esterházy strandon egyelőre maradt a 780 forintos belépődíj. Az csak június közepén derül ki, lesz-e emelés. A legnagyobb drágulás Csopakon történt, ahol egy jelentős fejlesztés forrásainak megteremtéséhez nőtt több mint 40 százalékkal a korábbi, olcsónak számító belépődíj. A napi felnőtt belépő ára ezzel 600 forint lett. Több helyen tíz százalék feletti áremelést hajtottak végre, köztük Alsóörsön (500 forint), a 189 milliós fejlesztéssel megszépült almádi Wesselényi strandon (500 forint) és Balatonmáriafürdőn (400 forint). Az utóbbi esetben a belépőárak változásával párhuzamosan megszűntették a parkolási díjat az egész településen.
   
Télen még több balatoni önkormányzat tervezett jelentős emeléseket, a parkolási díjak újbóli bevezetését is fontolgatva az idegenforgalmi adó állami támogatásának jelentős csökkentése miatt, hogy pótolja a kieső bevételeket. Végül csaknem mindenhol elálltak a drasztikus lépésektől.
   
Több balatoni strand jelentős fejlesztésen esett vagy esik át a főszezon kezdetéig, részben uniós támogatásokkal. A balatonfüredi Kisfaludy strandon pünkösdre új szolgáltató épületeket, hidat, járdákat, térvilágítást alakítanak ki, és felújítják a pázsitot, a parkbútorokat, gondolva a mozgáskorlátozottakra is. A füredi Esterházy strand is jelentősen megújul, ahol mintegy 240 millió forintot fordítanak a pünkösdre elkészülő fejlesztésekre. A szomszédos Csopakon is pünkösdre valósul meg az "intelligens strand", amelynek keretében megvalósítják a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést egy úgynevezett infotorony létrehozásával, wi-fi szolgáltatás fejlesztésével bővítik az internetezési lehetőséget, laptop és mobiltöltési lehetőséget biztosítanak. Ezen túlmenően térfigyelő kamerákat helyeznek el, játszótereket, baba-mama szobát, napozó stéget, gyermekmedencét, új vizesblokkot, vízilabda-pályát, homokos focipályát, kerékpártárolót és partvilágítást alakítanak ki.    

©

Általánosságban elmondható, hogy ott is lesz valamilyen vendégcsalogató újdonság, ahol nem történt jelentős fejlesztés. A keszthelyi városi strandon például ingyenesen használható wi-fi-kapcsolatot biztosítanak, a tavalyi árakkal nyitó balatonlellei főstrandon a főszezonban interaktív játszóházat működtetnek. Alsóörsön árnyékoló szerkezetet építenek a játszótér egy része fölé, hogy az erős napsütéstől megvédjék a gyerekeket és a legkisebbek számára idén is feltöltik homokkal két helyen a part előtti medret.
   
A gazdasági megszorítások ellenére a programkínálat a tavalyihoz hasonlóan alakul a Balatonnál. Győrffy Árpád szerint arra lehet számítani, hogy a strandok visszanyerik a múlt századi balatoni fürdőkultúra kialakulása idején viselt szerepüket, és meghatározó helyszíneivé válnak a társasági életnek. A turizmus helyi tervezői, szervezői a fejlesztéseknél ma már újra tudomásul veszik, hogy az ember a vízhez kívánkozik a kései órákban is. Ezért nyitva tartják a strandokat, hogy esti sétányként, korzóként működhessenek, és parti koktélbárokat építenek, strandszínházakat terveznek a víz közelébe. A szakember példaként említette, hogy idén a korábban rendre bezáró füredi Esterházy strand is megnyílik a sétálók előtt a pénztárzárás után.
   
A már működő büfékben szerzett tapasztalatok szerint a vendéglátóhelyek egyelőre nem emeltek árakat. Ott történt vagy várható kisebb növekedés, ahol a tavaly nyári áfa-emelést korábban nem érvényesítették.

MTI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

A Balaton sem zárt jó évet

A főbb balatoni szervezetek közös rendezvényén Kovács Miklós, az önkormányzati tárca turisztikai szakállamtitkára egy...

Nem beszélhettek vitájukon az ellenzéki pártok EP-listavezetői Orbán Viktorról, de megtették

Nem beszélhettek vitájukon az ellenzéki pártok EP-listavezetői Orbán Viktorról, de megtették

Putyin orosz hibrid luxuslimuzinja ledobta a tetejét – videó

Putyin orosz hibrid luxuslimuzinja ledobta a tetejét – videó

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott

Az angol királynő vendége lesz nyáron Trump

Az angol királynő vendége lesz nyáron Trump

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Áramhiány miatt lerövidítették a munkaidőt Venezuelában

Áramhiány miatt lerövidítették a munkaidőt Venezuelában