iPhone-nal követhetjük a fertőző betegségek terjedését

iPhone-nal követhetjük a fertőző betegségek terjedését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress

Az FluPhone névre keresztelt új alkalmazás segíthet nyomon követni a fertőző betegségeket, így például az influenza terjedését is járvány esetén. Általános tendencia, hogy egyre több egészségügyi alkalmazás tölthető le az okostelefonokra.

Egy új mobiltelefon alkalmazás segíthet a járványok nyomon követésében és megértésében. A helyi járványok, vagy a világjárványok időről-időre komoly globális fenyegetettséget jelentenek a lakosságára nézve. Mikor ez bekövetkezik, a közegészségügynek és kormányszervezeteknek legfőbb érdeke, hogy minél hamarabb fel tudják mérni, hogy a vírus milyen messzire és milyen gyorsan, milyen ütemben terjed el.

Jon Crowcroft professzor és Eiko Yoneki, a Computer Laboratory kutatói egy FluPhone elnevezésű alkalmazást fejlesztettek ki, amelynek segítségével a mobiltelefonokon keresztül az influenzajárványok viselkedését, terjedési sebességét és következményeit lehet tanulmányozni. „A mobiltelefonokon keresztül az alkalmzás képes felismerni és megfigyelni az influenzaszerű tüneteket azáltal, hogy kérdéseket tesz fel a mobiltelefon tulajdonosának. Ezen kívül a mobiltelefonok az egymás közötti bluetooth kapcsolaton alapuló kommunikáció segítségével képesek további információt szerezni a többi influenzás beteg fizikai helyzetéről” – magyarázta az új alkalmazás működési elvét Yoneki.

Ezen információk alapján a járványügyi szakértők átfogó képet kaphatnak arról, hogy hogyan formálódnak bizonyos emberi közösségek, mennyi időt töltenek együtt, és milyen gyakran találkoznak az emberek. Ezek a hálózatszerű struktúrák segíthetnek a járványos megbetegedések kialakulásának és terjedésének megértéshez, tette hozzá.