szerző:
MTI

Speciális elváltozások lehetnek a robbanás következtében enyhe traumás agysérülésen, agyrázkódáson átesett katonák agyának fehérállományában még akkor is, ha a szokásos agyi szkenneléssel nem látható károsodás - közölték szerdán amerikai kutatók.

A St. Louis-i Washington Egyetem kutatói úgynevezett diffúziós tenzor képalkotással tanulmányoztak 63 sérült katonát, akiket Irakból és Afganisztánból vontak ki, miután különböző típusú robbanásoknak voltak elszenvedő alanyai. A diffúziós tenzor képalkotás (DTI) a mágneses rezonanciás képalkotó eljárások (MRI) egy bizonyos típusa. A módszer lehetővé teszi, hogy az agy vízmolekuláit és azok környezetét tanulmányozzák.

A robbanás miatti enyhe traumás agysérüléssel (agyrázkódással) diagnosztizált 63 páciens közül 18 agyában találtak abnormalitásokat, míg a kontrollként szereplő 21, más módon megsérült embernél nem találtak ilyeneket. Ez arra utal, hogy a robbanások következtében olyan különleges sérülések történnek az agyban, melyek nem láthatók a más miatt megsérült agyban. Az eltérést az orbitofrontális kéregben és a kisagyban tapasztalták, előbbi az érzelmi szabályozásban és az agyi jutalmazási rendszerben, utóbbi a mozgáskoordinációban, szervezésben és tervezésben játszik szerepet. Azt egyelőre nem tudják, hogy a rejtett sérülések befolyásolják-e az agyműködést, esetleg szerepet játszanak-e a poszttraumás stresszben.

"Ez az első tanulmány, amely bizonyítja, hogy a robbanásnak magának egyedi következményei vannak" - magyarázta Christine Mac Donald kutatásvezető, akinek tanulmánya a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat csütörtöki számában jelent meg.

A legutóbbi olasz katonákat ért támadás után Afganisztánban
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!