Hárommillió magyarnak segíthet a díjazott termékcsalád

Hárommillió magyarnak segíthet a díjazott termékcsalád

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Míg az Európában megvásárolt tej és tejtermékeknek már 2-5 százaléka laktózmentes, addig Magyarországon mindössze 0,5 százalékot tesz ki e speciális tejek és tejtermékek forgalma. Most egy új termékcsalád díjazott lett.

A betegstatisztikák szerint az általános iskolások 6,2, a serdülők és fiatal felnőttek 6,62 és a felnőttek 14,66 százaléka szenved laktózintoleranciában, egyes szakértői tanulmányok azonban 20-30 százalék közé teszik az érintett személyek arányát, vagyis 2-3 millió magyar szenvedhet tejcukor-érzékenységben. Ezt támasztja alá a mindennapi klinikai gyakorlat is, ahol a gasztroenterológiai szakrendelésen megforduló betegek zöme olyan tünetekről számol be, amelyeket akár a ki nem mutatott laktózérzékenység is okozhat.

„Sajnálatos módon a tejcukor-emésztési zavarban szenvedők legfőbb terápiája a diéta, holott a tejtermékek teljes elhagyása, a tej egyéb értékes ásványi anyag- és vitamintartalma miatt, bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét, megfelelő pótlás nélkül pedig hiánybetegségeket eredményezhet, a kalcium és D-vitamin hiánya például akár oszteoporózist is” – mondta Pálfi Erzsébet dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietétikai tanszékének oktatója.

A laktóz vagy tejcukor összetett cukor, amelyet közvetlenül nem tudunk megemészteni, csak miután a szervezetünk által termelt laktáz nevű enzim lebontotta egyszerű cukrokká. A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből pedig ez az enzim hiányzik, vagy termelődésében zavar keletkezik, így az elfogyasztott tejben lévő tejcukor nem szívódik fel.

Sokan ezek után úgy döntenek, hogy teljesen lemondanak a tejről, illetve más tejtermékeről is, pedig erre semmi szükség. Magyarországon elsőként egy száz százalékban magyar tulajdonú cég, a Naszálytej Zrt. készített fogyasztóinak laktózmentes tejet. A fejlesztést a cégen belül született magyar szabadalom tette lehetővé, s a cég 15 éve dolgozik a laktózérzékenyeknek szánt új termékek megjelenésén. Most a gyártó által előállított laktózmentes termékcsalád nyerte el a Magyar Termék Nagydíjat.

Országonként változó
A laktózérzékenység elterjedtsége függ a különböző etnikumok és népek gasztrokulturális jellemzőitől. Németországban a lakosság 15, Ausztriában 15-20 százaléka, Dél-Franciaországban 65, az Egyesült Államokban 22, Japánban 89, Kínában pedig 93 százaléka laktózérzékeny. Az egyes etnikumok laktózérzékenysége közötti eltérés eredetét sokan a neolitikus korra vezetik vissza. A Mezopotámiában kettéváló népek közül a későbbi nomád állattenyésztők esetében az állatok húsa és teje képezte a táplálkozás alapját, így a laktózaktivitás fennmaradt a gyerekkoron túl is.