Bárki hozzáférhet, de veszélyes: nem mindegy, milyen étrend-kiegészítőt szed

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MR1-Kossuth Rádió

Szakértők az edzőtermekben is kapható, forgalombahozatali engedéllyel ugyan rendelkező, de hivatalosan be nem vizsgált táplálékkiegészítők okozta veszélyekre hívták fel a figyelmet a Kossuth Rádióban.

Nincs az a doppingellenes szervezet és bevizsgáló laboratórium, amelyik 100 százalékos garanciát vállalna ezekért a termékekért, a dobozokon feltüntetett adatok valóságtartalmáért – mondta a Magyar Antidopping Csoport vezetője a készítmények összetételét firtató kérdésre az MR1-Kossuth Rádióban.

Az esetlegesen doppingszereket is tartalmazó étrend-kiegészítőkhöz ma Magyarországon bárki legálisan hozzáférhet, az Európai Unió területén ugyanis etekintetben nem kell bevizsgálni a termékeket, csupán a forgalomba hozatalhoz van szükség engedélyre – hívta fel a figyelmet Tiszeker Ágnes.

Hozzátette: a Worls Anti Dopping Agency (WADA) álláspontja szerint a megfelelő edzésmunka, a pihenés és a minőségi táplálkozás elegendő a megfelelő felkészüléshez. "Az extra teljesítmény eléréséhez ugyan a sportolónak szüksége lehet extra igényekre", de nagy a zavar, a megfelelő táplálkozást keverni szokták a táplálékkiegészítők szedésével – magyarázta.

Csak bejelentési kötelezettségük van a gyártóknak, mi csak papírokat látunk, az étrend-kiegészítőket nem vizsgáljuk – erősítette meg a Napközben műsorában Lugasi Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettese.

Hangsúlyozta: ez az Unióban általánosan alkalmazott gyakorlat az étrend-kiegészítők esetében, így fordulhat elő, hogy a gyártó eltitkolhat egy-egy összetevőt. A szakember hozzátette: a sportolóknak szánt készítményeket még csak be sem kell jelenteni az OÉTI-nek, ebben az esetben még a papírokat sem látják.

A korrekt edzésmunkát semmivel nem lehet pótolni - fogalmazott a Kossuth Rádiónak Szilágyi György, a Semmelweis Egyetem intézetvezetője, igazságügyi orvos-szakértő. A labdarúgó válogatott orvosa felhívta a figyelmet: minden szernek van valamilyen mellékhatása, az egyén szervezetétől, biológiai adottságaitól függ, hogy az mikor, és milyen mértékben jelenik meg.

Nagyon veszélyes úgy használni a táplálékkiegészítőket, hogy nem tudni, mi van bennük. Ki vállalja a felelősséget, ha a mellékhatás csak később jelentkezik? – tette fel a kérdést Szilágyi György.