Felnőttkarikás szállások – gyerekek kizárva

Felnőttkarikás szállások – gyerekek kizárva

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre nagyobb az igény Magyarországon a családi hétvégék mellett az olyan kikapcsolódásokra is, ahol nem a gyerekzsivaj és a csemetéket fegyelmező szülők ordítása adja az alapzajt. Már nálunk is léteznek felnőttbarát szállodák és fürdők. Bár ellentmondásnak hangzik, a gyereknek is jó, ha időnként a szülők nélkülük lazulnak kicsit.

Miután az elmúlt években itthon is egyre divatosabbá vált, hogy aki teheti, az ünnepeket, hosszú hétvégéket wellness szállodákban tölti, a legutolsó motel is, aminek maximum a raktárában van egy fél etetőszék, elkezdte magát gyerekbarátnak hirdetni. Úgyhogy, mint írtuk, érdemes érdeklődni, ha egy jó hétvégét akarunk a csemetékkel eltölteni valahol, hogy tényleg minden igényt kielégít-e a családbarátnak mondott szálló.

Egyre többször merül fel az igény a vendégek részéről ennek az ellenkezője is. A legnagyobb szállásközvetítő oldal szerint, gyakran szembesülnek a pihenni vágyó párok azzal, hogy a szálloda, ami azt ígérte a vendégeinek, hogy  kipihenve, újjászületve fognak hazatérni, végül leginkább egy néhány napos rémálomra emlékeztetett egy csoport, a dackorszak közepén járó, unatkozó óvodással.

Felnőttbarát szállók

Így hát nem lehet véletlen, hogy tőlünk északabbra, nyugatabbra, meg délebbre is gomba módjára kezdenek szaporodni a kifejezetten felnőtteknek szóló szállodák, ahol sokszor a belépéshez szükséges életkori minimumot is meghatározzák. Itthon ez ugyan még kuriózumnak számít, hiszen a szülőket gyakran még mindig megvetik, ha gyerekek nélkül, pár napig nem anyukaként és apukaként, hanem újra férfiként és nőként szeretnének kikapcsolódni, de már megjelentek az első fecskék.

©

Az egyik magyarországi „felnőttbarát” szálloda egyik dolgozója azt mondja, nem is gondolnánk, mekkora igény van az ilyen jellegű pihenésre. Hitvallásuk: minden szülő megérdemli, hogy néhány napig csak körülöttük forogjon a világ, hogy aztán kipihenve tudjanak visszatérni a hétköznapokba, és ismét a gyermek kerüljön az élet középpontjába.

A kettesben eltöltött idő hiánya

Gazskó Éva pszichológus szerint, amikor egy pár arról dönt, hogy családdal vagy gyerekek nélkül menjenek-e nyaralni, a társadalmi elvárás, bűntudat mellett érdemes elgondolkozni azon, hogy a kettesben eltöltött idő hiánya könnyen feszültséget, kimerültséget eredményezhet, hosszú távon akár a házasság is rámehet. Ez nyilván rosszabb a gyerek számára, mintha másra hagyják a szülők a gyerekeket, amíg elutaznak.

Persze, ha ez az együtt töltött néhány nap kizárólag a gyermek miatti aggódással, hazatelefonálással telik, valóban nem érdemes egymás nélkül tölteni az időt. Tehát akkor döntsünk csak a gyerek nélküli nyaralás mellett, ha úgy érezzük, az valóban hasznunkra válik, nem pedig azért, mert a „szakirodalom” azt írja, szükség van kettesben töltött időre.

Ha mégis a gyerek nélküli pihenésre esik a választás érdemes kipróbálni a hazai gyógyfürdőket. A hvg.hu most össze is szedte azokat a fürdővárosokat, ahol a legjobb gyógy- és termálfürdők mellett még ezeregy látnivaló is van a környéken. Gyerekes és gyerek nélküli pároknak egyaránt.

Eger és környéke

Egerről elsőre sok minden eszébe jut az embernek, például Gárdonyi Géza, Dobó István, az egri nők. Ezek helyett gondolhatnánk a fürdőkre is, ugyanis Egerben és környékén mintegy fél tucat ilyen létesítmény van: gyógy-, termál-, strand-, élmény-, és török fürdőt is találunk.

Nem is titkolt cél a város vezetői részéről, Eger fürdőváros jellegének erősítése. Rengeteg látnivaló van a környéken, egy részük még a török korból ránk maradt emlék, de itt van az ország egyik leghíresebb borvidéke is, no meg a Szépasszonyvölgy. A várostól néhány kilométerre található a világszinten is egyedülálló egerszalóki sódomb. Egerszalókon kívül csak Törökországban és az USA-ban, a Yellowstone Nemzeti Parkban találkozhatunk hasonlóval. A sódomb mellett termálfürdő, és néhány kilométerrel arrébb, Demjénben egy vadonatúj barlangfürdő várja a vendégeket.

Miskolctapolca

Nincs ember, akinek Miskolctapolcáról ne a barlangfürdő jutna az eszébe. Mondjuk nagyon helyesen, mert nem csak mi ajánljuk, hanem a CNN is. Miskolctapolca annyira fürdőváros, hogy még az egyébként szláv eredetű nevének jelentése is az, hogy fürdő. Az azért persze picit furcsa, hogy az egyik leghíresebb fürdővárosunk egyébként hosszú évszázadokon keresztül temetkezési helyként szolgált, de ez senkiben ne ébresszen kétségeket.

©

A barlangfürdőbe egy sziklalagúton keresztül lehet bejutni, mindenhol speciális fények vannak, meg különleges föld alatti folyó pezsgőfürdők. Tökéletes hely akárcsak pár közös lopott órára, de ha valaki tovább maradna, rengetek kirándulóhely van a környéken (a Bükkalján) és nem messze egy különleges krátertavat találunk, amelyet megközelítőleg 50 hőforrás táplál vízzel.

Hévíz

Valószínűleg nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné Hévíz nevét. Sokan már fél évszázada oda jártak pihenni. Márpedig ha valami ennyire időtálló, akkor tuti jó is. Mi sem jobb bizonyíték erre, minthogy  az 1980-as évek elején a búvárok római pénzérméket találtak a hévízi tóban, a környékén pedig szintén egy korabeli oltárkövet. És mint tudjuk, a rómaiak hosszú évszázadokon keresztül igázták le a fél világot, szóval tudtak valamit. Tehát Hévíz tényleg igazán bizonyított pihenőhely. Rengeteg kifejezetten felnőtteknek szóló wellness program van itt, mindközül a legfontosabbak az iszapkezelések, ugyanis tó iszapja jótékony hatással van az egész szervezetre. A tó vize pedig kénhidrogént, szénsavat, metánt és rádiumgázokat tartalmaz.

Budapest

Budapest a világ kevés olyan fővárosainak egyike, ahol hőforrások találhatóak. Különleges összetételű gyógyvizeit hivatalosan 8 gyógyfürdő hasznosítja. A legtöbbnek van kifejezetten párok számára fenntartott részlege: páros fürdővel, jacuzzival, külön kétszemélyes szaunákkal. Ezen fürdők  többsége egyben műemlék és turisztikai látnivaló is. Éppen ezért érdemes egyenként végigjárni őket. Rengeteg kedvezmény igénybe vehető, amivel 50-60 százalékos kedvezménnyel próbálhatjuk ki őket.

Állítólag a Fővárosi Állatkert vízilovai is ugyanabban a vízben lubickolnak, mint ami a Széchenyiben található. Ők meg már hosszú évek óta élnek békességben egymás mellet, biztos a nyugtató hatású gyógyvíz is segít nekik ebben.

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló az Alföld legismertebb fürdővárosa. Márpedig a verseny igen nagy, ugyanis az ország ezen régiójában legalább olyan gyakoriak a fürdők mint a Király utcában a kocsmák.  A településnek van egy Bánomkert nevű része és ugyan neve kialakulásának etimológiáján érdekes lenne hosszasan elmerengeni, de ennél sokkal érdekesebb megemlíteni, hogy Magyarország legnagyobb termálvizű fürdőhelyéről beszélünk.

Manapság már nem csak mint fürdőváros híres Szoboszló, hanem számos kulturális rendezvényéről is. Egyébként itt is rengeteg a látnivaló: múzeumok, templomok, fazekasok, tájházak. Ha földrajzi adottságai miatt a hosszú és kimerítő hegyi kirándulásokra alkalmatlan is a környék, kiváló gasztro- és élménytúrákon vehetünk részt, a helység számtalan pálinkaházában például.