szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Hol is készül a nászéjszakák bora?

Hol is készül a nászéjszakák bora?
A somlói bornapok

Itt van az ősz, itt van újra ... És elérkezett a borfesztiválok ideje is. Ezen a hétvégén ismét több helyszínen ismerkedhetünk e finom nedűvel. Míg a Budai Várban a 16. Borfesztivál várja a fővárosiakat, több neves borvidéken is tartanak hasonló rendezvénysorozatot.

A szakemberek szerint a hazai borkultúra hosszas pangás után ismét reneszánszát éli. A statisztikák szerint egyre nő a borfogyasztók száma, és ezen belül arányait tekintve emelkedik a minőségi borok iránti kereslet. A különböző bornapok, -fesztiválok pedig kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy megismerkedhessünk a hazai és külföldi borászok remekeivel. Ezen a hétvégén például érdemes ellátogatni a 431 méter magas vulkáni tanúhegyhez, a Somlóhoz.

A Balaton felvidék vulkáni hegyeinek eme folytatása hatalmas szigetként emelkedik ki a környező tájból. Ezen a helyen mintegy négymillió évvel ezelőtt tört fel a láva a föld mélyéből, majd a megszilárdult bazaltot a külső erők, a jég, a szél és a víz formálták mai alakjára. Különlegessége, hogy a Badacsonnyal ellentétben a Somló megúszta az ember rombolását.




A somlói magas színvonalú borkultúra részben történelmi örökség, hiszen itt már a rómaiak is foglalkoztak szőlőtermeléssel: a legendák szerint Marcus Aurelius Probus császár volt, aki elültette az első tőkéket. A honfoglaló magyarok pedig folytatták a nemes hagyományt, hiszen a somlói borokról már egy 1093-as okirat is megemlékezik. Másrészt a hegy remek adottságai: a talaj és a kedvező mikroklíma teremtik meg a bortermelés kiváló alapjait.
 
A mindössze 550 hektárnyi Somló területét tekintve Magyarország legkisebb borvidéke, de mintegy 3000 gazda készít itt bort. Ez hazánk egyetlen olyan hegye, amelynek északi oldalán is művelnek szőlőt. Ősi hagyomány itt a fahordós érlelés. Jó tudni, hogy a somlói borokat az üveg kinyitása után kicsit levegőztetni kell, ugyanis aromájuk így válik tökéletessé.

A Somló legfontosabb és legismertebb bora természetesen a különleges illatú és ízű juhfark, amely Magyarországon sokáig csak itt volt ismert. Szakértők szerint a mai napig itt éri el a legjobb minőséget. Igaz, hogy a Somló borait csak manapság kezdik újra értékelni a hozzáértők, de tudni kell, hogy a juhfark már a középkorban is Európa-szerte híres volt. Ez volt a nászéjszakák bora: az európai uralkodóházak tagjai nászéjszakáikon somlói juhfarkot ittak, hogy garantálják a fiú utód születését.

A Somlói Napok hagyományos ősz eleji rendezvénysorozata idén szeptember 7. és 9. között kerül megrendezésre. Az érdeklődők az itt találják meg a rendezvény eseménynaptárát.


HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!