szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Hol is készül a nászéjszakák bora?

Hol is készül a nászéjszakák bora?
A somlói bornapok

Itt van az ősz, itt van újra ... És elérkezett a borfesztiválok ideje is. Ezen a hétvégén ismét több helyszínen ismerkedhetünk e finom nedűvel. Míg a Budai Várban a 16. Borfesztivál várja a fővárosiakat, több neves borvidéken is tartanak hasonló rendezvénysorozatot.

A szakemberek szerint a hazai borkultúra hosszas pangás után ismét reneszánszát éli. A statisztikák szerint egyre nő a borfogyasztók száma, és ezen belül arányait tekintve emelkedik a minőségi borok iránti kereslet. A különböző bornapok, -fesztiválok pedig kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy megismerkedhessünk a hazai és külföldi borászok remekeivel. Ezen a hétvégén például érdemes ellátogatni a 431 méter magas vulkáni tanúhegyhez, a Somlóhoz.

A Balaton felvidék vulkáni hegyeinek eme folytatása hatalmas szigetként emelkedik ki a környező tájból. Ezen a helyen mintegy négymillió évvel ezelőtt tört fel a láva a föld mélyéből, majd a megszilárdult bazaltot a külső erők, a jég, a szél és a víz formálták mai alakjára. Különlegessége, hogy a Badacsonnyal ellentétben a Somló megúszta az ember rombolását.
A somlói magas színvonalú borkultúra részben történelmi örökség, hiszen itt már a rómaiak is foglalkoztak szőlőtermeléssel: a legendák szerint Marcus Aurelius Probus császár volt, aki elültette az első tőkéket. A honfoglaló magyarok pedig folytatták a nemes hagyományt, hiszen a somlói borokról már egy 1093-as okirat is megemlékezik. Másrészt a hegy remek adottságai: a talaj és a kedvező mikroklíma teremtik meg a bortermelés kiváló alapjait.
 
A mindössze 550 hektárnyi Somló területét tekintve Magyarország legkisebb borvidéke, de mintegy 3000 gazda készít itt bort. Ez hazánk egyetlen olyan hegye, amelynek északi oldalán is művelnek szőlőt. Ősi hagyomány itt a fahordós érlelés. Jó tudni, hogy a somlói borokat az üveg kinyitása után kicsit levegőztetni kell, ugyanis aromájuk így válik tökéletessé.

A Somló legfontosabb és legismertebb bora természetesen a különleges illatú és ízű juhfark, amely Magyarországon sokáig csak itt volt ismert. Szakértők szerint a mai napig itt éri el a legjobb minőséget. Igaz, hogy a Somló borait csak manapság kezdik újra értékelni a hozzáértők, de tudni kell, hogy a juhfark már a középkorban is Európa-szerte híres volt. Ez volt a nászéjszakák bora: az európai uralkodóházak tagjai nászéjszakáikon somlói juhfarkot ittak, hogy garantálják a fiú utód születését.

A Somlói Napok hagyományos ősz eleji rendezvénysorozata idén szeptember 7. és 9. között kerül megrendezésre. Az érdeklődők az itt találják meg a rendezvény eseménynaptárát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt