Hiába vagyunk az EU tagjai, Nagy-Britannia néha még mindig egy másik bolygónak tűnik, nem egy másik országnak. El tudja valaki képzelni, hogy Magyarországon egy tévécsatorna kritikus hangvételű fikciós filmet készítsen bármelyik magyar miniszterelnökről?

Blair szerepében
A Channel 4, amely a digitálisan sugárzó More4 csatorna üzemeltetője, január 15-én mutatja be új, saját készítésű drámai vígjátékát Tony Blair tárgyalása címmel. A történet szerint 2010-re George Bush merénylet áldozata lett, az Amerikai Egyesült Államok elnöke Hillary Clinton és Blair jelenlegi pénzügyminisztere, Gordon Brown Nagy-Britannia miniszterelnöke. Tony Blairt, a jelenlegi miniszterelnököt háborús bűnökkel vádolják és nemzetközi bíróság elé állítják, mivel a sztoriban felelőssé teszik még a jövőben is folyó iraki háborúért, de ettől függetlenül sem ábrázolják különösebben hízelgően, hiú, hataloméhes politikusként jelenik meg a filmben. 

A filmet még le sem adták, de máris hatalmas vihart kavart a médiában, még az amerikai sajtó is részletesen foglalkozik vele, valószínűleg inkább a Bush-Clinton viszonylat miatt. 

Az előzetesek alapján a drámai pillanatok mellett valóban előfordulnak vicces jelenetek is, olyankor Blair inkább emlékeztet Hugh Grantre, mint a valóságos politikusra. Gavin Dawson, a csatorna szóvivője szerint a humor ellenére a filmet komoly üzenetnek szánták. "Arra szeretnénk késztetni az embereket, hogy gondolkodjanak el a körülöttük lévő világról" - jelezte Dawson.

Blair és neje
Alistair Beaton, a történet írója szerint a sztori nem is annyira irreális. "Úgy tűnik nekem, hogy Blairnek nagyon fontos a történelemben elfoglalt helye. Ez a film az én változatom ennek a lehetőségeiről. Függetlenül attól, hogy a film fikció vagy jóslat, megmarad" - mondta az író, aki ezek szerint szintén nem tartozik a szerény emberek közé.

Blair szerepét Robert Lindsay játssza, akit a Wimbledon című filmből ismerhetünk, Cherie Blairt pedig Phoebe Nicholls alakítja, aki angol tévéfilmekből lehet ismerős.

A brit miniszterelnök sajtószóvivője nem kívánta kommentálni a filmet. "Nem népszerűsítjük mások televíziós műsorait" - humorizált egy magát meg nem nevező szóvivő az egyik sajtóorgánumnak.
 
Kádár Mónika

MTI Világ

Veheti a betyárbútort Tony Blair

Jövő júliusban távozik posztjáról Tony Blair brit kormányfő – írta a szerdai The Sun. Más lapértesülések szerint azonban ez már sokkal korábban is megtörténhet, sőt Blair saját pártjának számos képviselője lázadással is fenyegetőzik, ha a kormányfő nem teszi egyértelművé lemondásának dátumát.

Elmarad a Budapest Bár koncert-cirkusza

Elmarad a Budapest Bár koncert-cirkusza

Székesfehérváron veszélyes a levegő minősége a szmogtól

Székesfehérváron veszélyes a levegő minősége a szmogtól

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva

A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán