szerző:
hvg.hu

Részben megfogadta az Állatkert azoknak a vicces kedvű fiataloknak a tanácsát, akik a tavalyi évben azt javasolták, „hozzatok a Szigetre gibbont is, mert a hosszú karjaival jobban tud majd csápolni”. Gibbont ugyan idén sem hoznak a fesztiválra, viszont egy vérbeli csápoló mégiscsak jelen lesz az Állatkert sátránál.

A madagaszkári bütykös csótányról van szó, amelynek alighanem nagyobb rutinja van a csápok használatában, mint bárki másnak a Szigeten.

A csótányokat egyébként még simogatni is lehet, amivel az Állatkert nem titkolt szándéka éppen az, hogy rámutasson, nemcsak az aranyos, cuki prémes jószágok, hanem a kevésbé népszerű, „nemszeretem” állatok is figyelmet érdemelnek, főként, mert rossz hírük sokszor indokolatlan. „Tégy az előítélet ellen, simogass csótányt!” – akár így is össze lehet foglalni a csótánysimogató üzenetét. Ez a fajta rovar egyébként már szinte sztárnak számít, hiszen a Men in Black című filmben a végső harc során ezek „feláldozásával” győzte le Will Smith a gonosz űrbéli bogarat.

A termetes, de szelíd lelkületű és kizárólag növényt evő bütykös csótányokon kívül óriás ezerlábúval, és más szerethető ízeltlábúakkal is találkozhatnak a szigetlakók az Állatkert sátránál.

Az elmúlt években nagy sikert aratott „állati alkatrészek” megismerésére, megtapintására is lehetőség lesz: kézbe lehet venni a strucctojást, tanulmányozni lehet a levedlett kígyóbőrt, sőt, egy oroszlánkoponyán azt is meg lehet majd nézni, milyen fogai vannak az állatok királyának. Amint a tavalyi esztendőben, az idén is tematikus kiállítás várja az érdeklődőket: témája ez alkalommal Madagaszkár élővilága lesz. A kiállítás az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által a 2006/07-es évadra meghirdetett Madagaszkár Kampányához kapcsolódik. A vállalkozó kedvűek a „Madagaszkár totó” kitöltésével próbálhatják ki tudásukat. A fenti programok mellett az állatkerti munkatársak természetesen további érdekes információkkal is szolgálnak a kert lakóinak életéről, és arról is, hogyan segíti az Állatkert a veszélyeztetett fajok védelmét.

Az Állatkert sátra a Sziget Fesztiválnak otthont adó Óbudai-szigeten (Hajógyári-sziget) a „Civil Sziget” elnevezésű zónában található. A kert munkatársai a fesztivál minden napján, naponta 11 és 19 óra között várják az érdeklődőket.

hvg.hu Kult

Holnap startol a Sziget, mit érdemes megnézni? - Videók

Szerdán tizenötödszörre nyílik meg a legnagyobb budapesti fesztivál, s kezdetét veszi az újabb egy hetes őrület. A hvg.hu végig jelen lesz, beszámol a hangulatról, a fellépőkről és az érdekességekről. Fotóblogunkon naponta közöljük majd az előző este készült leglátványosabb felvételeket. Jelen összeállításunkban az első nap fellépőitől válogattunk videókat, hogy megkönnyítsük a választást.

hvg.hu Kult

Szexi brit lányok a magyar tenger partján

A fesztivál pénteki felvonásán már érezni lehetett a hétvége szelét, jóval többen érkeztek ugyanis a Zamárdiban található strandra, mint a nyitónapon, igaz pénteken már a Nagyszínpadon is beindult az élet. A további helyszínek sem szűkölködtek azért a színvonalas előadásokban. Francia bossa nova, osztrák downtempo, szexi brit lányok, brit breakbeat és további brit ritmusokra ringó formás csípők a magyar tenger partján.

hvg.hu Shake

Bazi nagy cigányrock-őrület - fesztiválmelléklet a HVG-ben

Könnyűzenei fesztiválokra specializálódott, széles látókörű, páratlan melléklettel jelenik meg csütörtökön a HVG. Lapunk munkatársai négy európai fesztiválon szereztek tapasztalatokat, készítettek interjúkat, gyűjtöttek adatokat, amelyeket csütörtökön el is olvashat. Ízelítő.

hvg.hu Kult

Bikinik és műbajuszok a Balaton Sound zárónapján

A közel negyven fokos hőség éreztette hatását a Zamárdiban idén először megrendezett négynapos fesztiválon. Estére azonban ismét beindult a gépezet, s a látogatók hétfő hajnalig tombolva búcsúztatták a tóparti rendezvényt. A vasárnap esti abszolút sztárvendég Beastie Boys sajtótájékoztatóján pedig kiderült, hogy a brooklyini rap-apukák mennyire elegánsan tudják leszerelni a túlságosan nyomuló újságírókat.

hvg.hu Kult

Kifosztott bankautomata és beteg Padilla a Balaton Soundon

A fesztivál utolsó előtti napjának egyik legnevesebb fellépője betegség miatt lemondta a szereplést, mégis az eddigi legnagyobb tömeg gyűlt össze a Zamárdiban zajló eseményen. A koncertek tömve voltak, s még a késői órákban sem lankadt a bulizók kedve. A kiszolgáló személyzet azonban már ugyancsak megérezte a hosszú, szolgálatban töltött órák súlyát.

hvg.hu Kult

Hangszerek nélkül robbant a Balaton Sound első napja - fotógaléria

A kis számú résztvevő ellenére remek hangulat uralkodott a Zamárdiban először megrendezett zenei fesztiválon. Megtudhattuk, mit nyertek a legjobb csocsósok, illetve, hogy miként lehet az év egyik legjobb koncertjét előadni öt darab mikrofon segítségével.

Hogyan küzdhető le a szegénység? A Nobel-díjasok a nyomorban keresik a választ

Hogyan küzdhető le a szegénység? A Nobel-díjasok a nyomorban keresik a választ

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Továbbra is óriási a választókedv – 2,1 millióan szavaztak 13 óráig

Továbbra is óriási a választókedv – 2,1 millióan szavaztak 13 óráig

Karácsony Gergely: Munkamániás vagyok, ráadásul mindig kell valami újat is csinálnom

Karácsony Gergely: Munkamániás vagyok, ráadásul mindig kell valami újat is csinálnom

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Jól indul: sokan szavaztak reggel 7-ig

Jól indul: sokan szavaztak reggel 7-ig