szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Vannak városok és temetők, ahol a halottak birodalmába is egyre nehezebb bejutni. Ha valaki előkelő nyughelyre vágyik, százezreket fizethet érte euróban vagy dollárban egyaránt.

Megszerezni egy sírhelyet a római Verona temetőben sem egyszerű. Érhető, mivel a presztízsértékűnek számító sírkertben olyan nagyságok nyugosszák örök álmukat, mint a híres írók, Alberto Moravia és Giuseppe Ungaretti, a legendás filmszínész, Marcello Mastroianni, a neves filmrendezők, Vittorio De Sica és Roberto Rossellini. Szinte szenzációszámba megy, ezért nemrég árverezésre bocsátottak egy tízszemélyes kriptát. A nyughely kezdő ára 150 ezer euró volt. A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően végül 940 ezer euróért (1,3 millió dollár, mintegy 254 millió forint), több mint hatszorosáért adták el az elitkriptát. A vásárló ragaszkodott inkognitójának megőrzéséhez, ezért a nevét nem hozták nyilvánosságra. Az olasz ANSA hírügynökség közlése szerint a kripta klasszicista stílusú, fehér mészkőből és carrarai márványból készült.

Vaganykovo, ahol sztárok és bűnözők együtt pihennek
©
Az árverezésre szánt sírhelyek közül nem ez volt az egyetlen, rajta kívül 33 másikat is eladtak, a Verona sírkerten kívül Róma két történeti temetőjében bocsátottak licitre nyughelyeket. Az „örök város” vezetése az eladásokból két és félmillió eurós bevételre számított, ám jóval többet, 3,8 milliót kaptak a temetkezési helyekért.

A moszkvai Krasznaja Presznya kerület egyik neves szöglete a Vaganykovi temető, amely az orosz közélet, művészet és irodalom sok hírességének, Szergej Jeszenyin lírikus költőnek, Vaszilij Szurikov festőművésznek, Pavel Mocsalov színésznek, Grigorij Csuhraj filmrendezőnek és Kliment Tyimirjazev növényfiziológusnak a nyughelye. Az utóbbi években ide eltemetettek között sok az ismerősen csengő név, például Bulat Okudzsava költő-író, dalénekes, Lev Jasin, az „évszázad kapusa” s Vlagyimir Viszockij színész-énekes, Marina Vlady férje is itt nyugszik. De kijárt egy sírhely a legismertebb orosz temetőben a korábbi lőtt sérüléseibe tavaly októberben belehalt hírhedt bűnözőnek, az „orosz keresztapának”, Vjacseszlav Ivanykovnak, alias Japoncsiknak is.

A felsoroltak névsora „fémjelzi”, Vaganykovóban nem akárkinek a földi porhüvelye kerülhet a sírgödörbe. Ezt akarták bemutatni, bizonyára kritikus éllel, az OOO Alkotó Műhely munkatársai, egy eddig meg nem nevezett televíziós csatorna megrendelésére. A riporter és stábja először a temető adminisztrációján keresztül próbált meg sírhelyet vásárolni. Miután a várható nemleges választ kapták, jött a riporteri leleplezés: pénzért még a kiváltságosoknak fenntartott orosz temetőben is minden lehetséges. Az interneten 100 ezer dollárért (20,3 millió forint) árult sírt találtak a zsurnaliszták. Egy Nyizsegorod megyei nő akarta eladni azt a vaganykovi sírt, ahol 1986-ban meghalt nagyapját, majd 1992-ben elhunyt nagyanyját temették el. A sírkert biztonsági személyzete csapott le az álvásárló forgatócsoportra, ők értesítették a helyszínre érkezett rendőröket is. Az ügyből botrány lett, a mindent gondosan rögzítő riporterek tulajdonképpen elérték céljukat, sikerült felhívniuk a közvélemény figyelmét.

Furcsa példákért nekünk sem kell messzire menni. Elég csak Erdélyig utazni, a kolozsvári Házsongrádi temetőig. Az „erdélyi pantheonban” a magyar irodalom, könyvkiadás és művészet olyan nagyjainak síremlékei találhatók, mint Apáczai Csere János, Jósika Miklós, Szenczi Molnár Albert, Misztótfalusi Kis Miklós, Kós Károly és sokan mások. Ebbe a dimbes-dombos sírkertbe rengetegen ellátogatnak az Erdélyt felfedezni próbálók közül. A „történelmi levegő” mellett is megdöbbenheti a vendégeket, amikor arról hallanak, hogy sok síremlékről lekaparták az oda temetett magyarok nevét, s a sírokba románok kerültek.

Persze vannak érdekességek, ami a mi történelmi múltunkat illeti, temetkezési szokások tekintetében is. Szent István király testét a régészeti tudomány mai ismeretei, feltételezései szerint egy római kori kőszarkofág őrizte (van olyan hipotézis is, mely szerint Géza fejedelem vagy Szent Imre herceg nyughelye volt). A ma a székesfehérvári Középkori Romkertben, Nemzeti Emlékhelyen őrzött kőkoporsót nemcsak átfaragták, s keresztény szimbólumokkal látták el, hanem feltehetően az előtte benne porladó csontokat is kiszórták. Az ismeretlen csontok pedig az egykori Római Birodalom Pannónia tartományában eltemetett polgáráé lehettek.

hvg.hu Videók

Hegedűformájú koporsó, akciós urna, temetői pompaautó - videó

Újra divatba jött a hintós temetkezés. A magyarok többsége még idegenkedik az urnás megoldástól, a hagyományos koporsós üzletág egyelőre tartja magát. A temetkezési iparág már a házi kedvencekre is gondol, de lovunkat nem tudjuk elhamvasztatni, mert nincs hozzá méretes krematórium. A hétvégén tartották a Temexpót, a Nemzetközi Temetkezési Kiállítást.

hvg.hu Tech

Stonehenge-nél idősebb temetőről árulkodtak a brit gabonakörök

Légifelderítés során észlelt gabonaköröknek köszönhetően akadtak rá brit régészek egy történelem előtti szertartáshelyre Stonehenge közelében. A sokáig rejtve maradt területen fatemplomok és sírhelyek maradványai találhatóak - írja a National Geographic News.

MTI Világ

Maffiafogás: védelmi pénzt szedtek a temetői virágért

Olasz különleges egységek csaptak le egy Nápoly közeli maffiaklánra, amely kiterjedt zsarolóhálózatával egy egész városkát bénított meg; a Vollaro család még a temetői virágárusoktól is "védelmi pénzt" szedett.

Korábban érkezhet a Samsung Galaxy S21?

Korábban érkezhet a Samsung Galaxy S21?

Pont öt évvel ezelőtt érkezett meg Marty és a Doki a jövőbe

Pont öt évvel ezelőtt érkezett meg Marty és a Doki a jövőbe

Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el

Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el