szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék.

A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsősorban saláták, kásák kiegészítőjeként használjuk. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem. Galenus, ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt", nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük étrendünkbe. A Talmud hatásosnak találja szemfertőzések esetén. A rómaiak magjait olívaolajban áztatták, és vágykeltőként fogyasztották. A történetíró Plinius korbácsütések esetére javasolta; szerinte ugyanis a rukkola annyira megerősíti a testet, hogy az komoly fájdalmakat is képes lesz elviselni. A növény virágai éjszaka illatoznak, ezért a régi babona az álnokság jelképének tartotta. Legjelentősebb rukkolatermesztő országok: Franciaország, Egyiptom és Olaszország.

Remek kiegészítő és egészséges is
Flickr (Creative Commons) - schreiblockade

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet. Az ókori időkben külsőleg és belsőleg egyaránt - szeplők ellen, a hajhagymák növekedésének serkentésére, a kellemetlen testszag megszüntetésére - használták. Szoptatós anyáknak tejszaporító főzetet készítettek belőle, használták bélférgek és köhögés ellen teaként és szirupként. Utóbbihoz egyenlő mennyiségű rukkola virágot és levelet kell összetörni annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1 evőkanállal vegyünk be, és még aznap fogyasszuk el a kész szipurot. Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit. Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást. A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.

A rukkola felhasználásáról, kiválasztásáról a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvashat, kattintson!

Megindult a lavina a hegy tetejéről, de ami utána jött, olyat nagyon ritkán látni – videó

Megindult a lavina a hegy tetejéről, de ami utána jött, olyat nagyon ritkán látni – videó

A Századvégnél még mindig a Fidesz–KDNP vezet, nem kicsit, nagyon

A Századvégnél még mindig a Fidesz–KDNP vezet, nem kicsit, nagyon

Már hat bicskei áldozat lakhatása rendeződött az influenszertüntetésen befolyt pénzből

Már hat bicskei áldozat lakhatása rendeződött az influenszertüntetésen befolyt pénzből

Azahriah többet érdemelt volna 

Azahriah többet érdemelt volna