Ultrakönnyű géppel kerülte meg a Földet egy szlovén biológus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Három hónap alatt ultrakönnyű repülővel megkerülte a Földet és sikeresen landolt csütörtökön Szlovéniában Matevz Lenarcic biológus.

Az 53 éves férfi a bolygó védelmében kelt útra január 8-án és három hónap alatt 99 ezer 774 kilométert tett meg ultrakönnyű gépével. Útja során Afrika, Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália, Ázsia, a Mount Everest - a világ legmagasabb hegye - fölött repült át, összesen 60 ország, 120 nemzeti park és három óceán került a naplójába, majd Indián keresztül tért haza.

Leszálláskor az első szavai azok voltak, hogy "Hideg volt, esetenként mínusz 40 fok." Lenarcic a gépet is megdicsérte: "A repülő egyszerűen szólva a legjobb gép, amivel így lehet repülni."

A szlovén gyártmányú Virus-SW914 mindössze 290 kilogrammot nyom, maximális sebessége 300 kilométer, 9 ezer méteres magasságban lehet vele repülni, és csaknem 4 ezer kilométert képes megtenni 348 liter üzemanyaggal.

A diplomás szlovén biológus, fotográfus és alpinista érkezésekor arra hívta föl a figyelmet, hogy "a Föld nem olyan nagy és elpusztíthatatlan, mint amilyennek látszik. Érdekes megnézni a magasból a maga sokszínűségében."