Bienerth visszafröcsköl feljelentőjének

Bienerth visszafröcsköl feljelentőjének

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bienerth Gusztáv tagadja Tóth István vádjait. Az úszóelnök szerint Tóth csak "15 perc" hírnévre vágyott. Megkapta.

"Tóth nyilatkozatának minden egyes eleme megalapozatlan rágalom, ráadásul Bienerth szerint az öncélú kirohanás időzítése különösen káros a magyar úszósportra nézve. Elvégre jelenleg is zajlik a Masters VB - rengeteg hazai és nemzetközi résztvevővel."

A Magyar Úszó Szövetség elnöke a közlemény szerint minden energiájával erre koncentrál. Tóth Istvánnak pedig "gratulál": megkapta az áhított 15 perc hírnevet. Bár talán most nem neki járna, hanem a magyar emberek számára soha nem látott sikerélményt, büszkeséget hozott sportolóinknak, edzőinknek.

Mint arról tegnap hírt adtunk: Tóth István, a szentendrei HKLSE elnöke - a legutóbbi MÚSZ-közgyűlésen Bienerth és Hornyák Viktor elnöki vetélytársa - feljelentette Bienerth Gusztávot. A vádpontok között szerepel, hogy az elnök megválasztása óta dehonesztáló megjegyzéseket tesz a MÚSZ előző vezetésére, pontosabban a vezetési gyakorlatára,  közbeszerzéseket állított le, és egy olyan Deloitte által készített pénzügyi átvilágításra hivatkozik, amelyet azonban eddig nem hozott nyilvánosságra. Tóth szerint – Gyárfás Tamás előző elnök ugyanezekkel érvel – a MÚSZ gazdálkodásával soha semmi baj nem volt, a felügyelő-ellenőrző szervek mindig mindent rendben találtak. Ellenben Bienerth Tóth állítása szerint visszás dolgokat csinál, például  1,8 millió forintot fizetett ki a 2024-es rövidpályás vb emblémájának elkészítéséért, és úgy fizetett 6 millió forintot a vb-pályázat elkészítéséért, hogy Tóth szerint Gyárfás Tamás már elintézte a FINA-n belül, sportdiplomáciai eszközökkel, hogy mi kapjuk a rendezést.

S nemcsak ez a gond. Augusztus elejéne a Magyar Úszószövetség elnökségének hat tagja adta be egyszerre a lemondását, és ezzel a testület határozatképtelenné vált. Az elnökségi tagok nyilatkozatot adtak ki, szerintük az elnök nem tájékoztatja megfelelően az elnökséget és a közvéleményt a szervezet tevékenységéről, meghatározó döntésekről. Az elnökség rendkívüli közgyűlést hirdetett a  megüresedett helyek pótlására, de várhatóan az elnök személyének kérdése is előkerül, erről majd a tagszervezetek döntenek. A közgyűlést egyébként a lemondás után 15-30 napon belül kell kiírni, végül 32 nap lett belőle, ami miatt szintén támadják Bienerthet.

Bienerth szerint minden támadás mögött elődje Gyárfás Tamás húzódik, akivel megválasztása óta vívja árnyékháborúját.