szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oszama bin Laden halálára természetesen kielégíthetetlen hír-éhséggel reagál a világ: sokan kíváncsiak a részletekre és keresnek ezért információkat az interneten. Persze az internetes bűnözők is kihasználják ezt a helyzetet, és helyeznek el weboldalakon kártékony kódokat vagy más, rosszindulatú szoftvereket.

Röviddel az után, hogy Obama elnök bejelentette Oszama bin Laden halálhírét a világnak, a témához kapcsolódó kulcsszavakkal kapcsolatos keresések átvették a vezetést a Google Trends szolgáltatásban. Ennek alapján, szakértők vizsgálatai megállapították, hogy a rosszindulatú kódokat, illetve szoftvereket tartalmazó, vagy átirányított webhelyek egyre feljebb kerülnek a Google találati listáján. A legnagyobb esély a katonai akcióval kapcsolatos keresési kifejezések esetén van arra, hogy fertőzött oldalra jutunk.

Ugyanakkor a Google keresési algoritmusai próbálják megakadályozni, hogy a fertőzött oldalakra mutató linkek özönvízszerűen betelítsék a találati listákat a témában indított keresésekre.

A találati listákon szereplő rosszindulatú weboldalak egy része kémszoftvert próbál telepíteni a gyanútlan felhasználó gépére, amely egyrészt felesleges, másrészt lassítja a rendszer működést, ám legtöbbször nem okoz nagy veszélyt. A csapdák másik népszerű típusa fotókat és videófelvételt ígér az Oszama halálát eredményező katonai akcióról, de a videó megtekintéséhez mindenképpen valamilyen codec-et próbál telepíteni. Ezek a legtöbb esetben önmagukban ártalmatlanok, azonban kinyitnak egy „hátsó ajtót” a számítógépünkön, melyen keresztül a bűnözők más, valóban rosszindulatú alkalmazásokat telepíthetnek a gépünkre, illetve visszaélhetnek az adatainkkal.

Általában veszélyesek lehetnek a .cc tartományban található oldalak, illetve az orosz, a szingapúri, a koreai, a kínai, a brazil, és a tajvani szervereken található oldalak
Aki  a hírekre kíváncsi, ám elkerülné a fertőzött weboldalakat, böngéssze inkább a nagy hazai vagy nemzetközi hírportálokat, amelyek amúgy is összegyűjtik az adott témában az összes elérhető információt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei