1130 kilométert gyalogolt a Déli-sarkra két ausztrál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két ausztrál sarkjáró elérte a Déli-sarkot szilveszter napján.

A 29 éves James Castrission és társa, Justin Jones internetes blogján közölte a hírt, hogy 62 nap alatt megtették az 1130 kilométeres távot. Expedíciójukkal száz évvel Roald Amudsen felfedezése után új rekordot akarnak felállítani a sarkjárók: elsőként akarják megtenni támogatás nélkül, sítalpakon az oda- és visszautat. 

Problémák természetesen adódhatnak: meglehetősen szűkösek az élelmiszer-tartalékaik, és 28 napon belül el kell érniük az Antarktisz partjainál lévő repülőteret. A rossz időjárás mintegy tíz nappal hosszabbította meg az utat. "Még előttünk van egy szakasz, és nem sok élelmünk maradt. De hát erről szól a kalandorok élete" - írja blogján Jones. 

Az út hátralévő részében megfelezik a napi adagokat. Eddig is mindketten sokat fogytak már az expedíció során, holott olyan speciális étellel táplálkoznak, amelynek a kalóriaértéke 15 hamburgerének felel meg. "Átéreztük a teljes izolációt, amelyet száz évvel ezelőtt Roald Amudsen is érezhetett" - írta a Déli-sark elérésének pillanatáról Jones.

Roald Amudsen 1911. december 14-én a világon elsőként érte el a Déli-sarkot riválisa, Robert Scott előtt, aki egyébként csupán egyetlen hónappal később jutott el a föld legdélibb pontjára. Scott és csapata a visszaúton a jégsivatagban vesztette életét.