szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói arra kerestek választ, hogy miért tér el az egyes majomfajok pofája olyan nagymértékben egymástól, és miért dísztelen sok főemlősfajhoz képest az emberek arca.

Tanulmányukhoz Közép- és Dél-Amerikából származó 129 felnőtt, hím majom 24 millió év alatt kialakult pofáját, "arcvonásait" vizsgálták meg, eredményeiket a Proceedings of the Royal Society B című szakfolyóiratban tették közzé.

"Az Újvilág főemlőseire tekintve azonnal egyértelmű arcuk sokfélesége" - magyarázta Michael Alfaro evolúcióbiológus, a tanulmány vezető szerzője. Mint elmondta, sok megválaszolatlan kérdés van még azzal kapcsolatban, hogy miként alakultak ki az arcok jellegzetességei.

A kutatók 14 régióra osztották fel az arcokat, és mindegyikhez színkódot rendeltek. A majmok pofájának anatómiája és mintázata alapján is adtak egy "összetettségi értéket" az egyes fajoknak. Tanulmányozták, hogy az idők során miként alakult az arc összetettsége, és vizsgálták a majmok társadalmának szerveződését is, valamint azt, hogyan befolyásolhatta a környezet (például a hőmérséklet változása) a főemlősök pofájának alakulását.

Mindezeket a paramétereket statisztikai módszerekkel elemezték, és úgy találták, hogy a nagyobb csoportokban élő fajok pofája egyszerűbbé válik. Ennek oka az lehet a kutatók szerint, mert a dísztelenebb pofán jobban látszanak az arckifejezések, ami előnyös a kommunikációban.

Meglepetésnek számít a kutatók azon megállapítása, hogy a nagyobb csoportokban élő főemlősöknek egyszerűbb az arca. Eredményük alapján azt feltételezik, hogy az ember viszonylag egyszerű arca lehetővé teszi, hogy könnyebben lássuk egymás arckifejezéseit, vagyis kommunikációnkat segíti - idézte a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A román állam és egyház összeveszett, az RMDSZ reménykedik a választás előtt

A román állam és egyház összeveszett, az RMDSZ reménykedik a választás előtt

Felmentették a nőt, akiről azt hitték, hogy 28 évig tartotta fogva a fiát

Felmentették a nőt, akiről azt hitték, hogy 28 évig tartotta fogva a fiát

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete