szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A „Békés Csungking” névre keresztelt dollármilliárdos program keretében félmillió kamerával figyelik majd meg a kínai metropoliszban az embereket. Beszállítóként a Cisco és a HP neve is felmerült.

Délnyugat-Kínában hatalmas terveket dédelgetnek: 17 milliárd jüant (1,8 milliárd eurót) szánnak a biztonsági kamerarendszer kiépítésére Csungkingban, a Jangce partján fekvő nagyvárosban. Mivel a környező hatalmas mezőgazdasági területeket is Csungkinghoz csatolták, papíron ez Kína legnagyobb városa. Ha a környező területeket nem számítjuk, a városban 3,5 millióan laknak. A tervet tavasszal Pekingben egy kommunista pártnapon jelentette be Wang Zijun biztonsági főnök. A tervek szerint 2012-re félmillió új videokamerát telepítenek és kötnek hálózatba. A világ legnagyobb biztonsági hálózatát építik – büszkélkedett Wang akkor egy pekingi bulvárlapnak.

Amerikából érkezik a technológia?

A Wall Street Journal részleteket tudott meg a fejlesztésről. A lap szerint a „Békés Csungking” programban használt technológiát részben amerikai cégek szállítják. Az újság úgy értesült, a Ciscónak van a legnagyobb esélye arra, hogy a kínai fővállalkozó, a Hangzhou Hikvision beszállítója legyen. A WSJ nem nevezte meg a forrását, csak annyit tudni, hogy a Hikvisiontól származik az információ.

©

A Cisco szóvivője nem közölt részleteket az esetleges ügyletről, annyit mondott a Wall Street Journalnak, hogy a Cisco még soha nem értékesített videókamerákat vagy videós megfigyelőrendszereket a projektjei keretében Kínában. A jól megválogatott szavak arra utalnak, a Cisco nem zárkózik el attól, hogy hálózati technológiát szállítson Kínába – egyébként is ez a fő profilja.

A lap úgy tudja, szerver- és tárolási megoldásokra a HP kap majd megrendelést. Leo Apotheker, a HP elnök-vezérigazgatója június végén járt Csungkingban, ahol stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a városvezetőkkel.

Kényes téma, egyértelmű célok

Furcsa lenne ugyanakkor – mutat rá a Spiegel –, ha a kínai hatóságok nyugati szállítóktól rendelnének a térfigyeléshez knowhow-t. A téma túlságosan kényes, a cél túl egyértelmű. Nem is beszélve arról, hogy a kínai cégek jelentős tapasztalattal rendelkeznek e területen – maguk is szállítják jól kipróbált technológiájukat külföldre.

A Hangzhou Hikvision, a csungkingi megfigyelőrendszer fővállalkozója például évek óta értékesít a világ minden pontján videós megfigyelőrendszereket. A nürnbergi pályaudvaron is a vállalat kamerái ügyelnek a rendre, iráni bankokban, brazil minisztériumokban is az ő megoldásukat használják.

Kínában is több nagyszabású állami megrendelést kaptak már: többek között a 2008-as nyári olimpiai játékokon használták a rendszereiket, de az ő kameráik figyelik a Tibetbe tartó vonatokat is, vagy a mágnesvasutat, a Shanghai Transrapidot.

Kínában növekszik egyébként is a legdinamikusabban – tavaly 23 százalékkal – a megfigyelés-technikai piac – áll a brit piackutató, az IMS tanulmányában. Kizárólag megfigyelőkamerákra – szoftver és hálózati technológia nélkül – 1,7 milliárd dollárt költöttek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kínai zöldségtermelő bázis épülhet Kalocsán

A You Yuan kínai vállalat befektetésével és építésével gomba- és zöldségtermelő bázis jön létre Kalocsán, amit egy 200 ezer négyzetméter területű ipari terület megvételének előkészítésével segít az önkormányzat.

MTI Világ

Kína jól megtömött háborús kasszája

A gazdag nagybácsi Kínából címmel kommentárban foglalkozott Ven Csia-pao (Wen Jibao) kínai miniszterelnök európai körútjával vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

MTI Itthon

Az LMP elkérte a magyar-kínai megállapodásokat

Schiffer András szerint az embereknek jogukban áll tudni, hogy a magyar-kínai kormányközi tárgyalások keretében aláírt tizenkét kétoldalú megállapodás mit tartalmaz, ezért nyílt levélben arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy bocsássa azokat rendelkezésére.

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

CEU: Van egy igen komoly hasonlóság az elméleti matematikusok és ön között

CEU: Van egy igen komoly hasonlóság az elméleti matematikusok és ön között

WHO-főigazgató: Katasztrofális morális bukás szélére sodródott a világ

WHO-főigazgató: Katasztrofális morális bukás szélére sodródott a világ