szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemzetközi éghajlat-értékelő kutatócsoport alakult, a Zágoni Miklós fizikus vezette szervezet tagjai azt állítják, az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid elsősorban nem globális felmelegedést, hanem szélsőséges időjárási körülményeket okoz.

"Megtaláltuk a légkör szélsőséges változásainak okát" - mondta az MTI-nek Zágoni Miklós, az Alternative Climate Projekt (ACAP) vezetője.

Az öttagú, magyar, amerikai, ausztrál, angol és német kutatók részvételével létrejött csoport tudományos szakfolyóiratokban megjelent eredmények alapján 2007-re készíti el értékelő jelentését.

A kutatók szerint a legrosszabb kibocsátási forgatókönyvek esetén sem lesz a 2050-es évekig 1-1,5 Celsius-foknál, 2100-ig 2-3 Celsius-foknál nagyobb globális felmelegedés. Indokolják ezt azzal, hogy az elmúlt 150 év során a légkör szén-dioxid tartalma egyharmadával nőtt, a várakozásokkal ellentétben a hőmérséklet 3-5 Celsius fok helyett csak 0,6-0,8 Celsius fokkal nőtt.

A Föld atmoszféra rendszere képes olyan energia-átalakító visszacsatolások működtetésére, amelyek kordában tartják az üvegházhatás növekedését, ezáltal stabilizálják a felszín közeli átlaghőmérsékletet. Az üvegház-hőmérséklet emelkedéséért felelős sugárzási energiák más, a rendszerből eltávozni képes energiaformákba alakulnak át. Ez a légköri dinamika felerősödéséhez, mozgási energiáinak megnövekedéséhez vezet. Következményként felerősödnek a felszálló és örvénylő légmozgások, fokozódik a csapadék-képzés és a viharok intenzívebbekké válnak.

Az ACAP azt tervezi, kétévenként hozza nyilvánosságra vizsgálatait, amelyekben elsősorban a globális felmelegedés mértékét, valamint a regionális és lokális időjárási szélsőségek alakulását kívánják nyomon követni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Persányi: elkerülhetetlen az éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás elkerülhetetlen, de a globális felmelegedést lehet lassítani és a következményekre is fel lehet készülni - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Vahava (változás-hatás-válaszadás) kutatási projektet lezáró sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

MTI Világ

A klímaváltozást jelzik az áradások?

Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárási jelenségek jól illeszkednek a globális felmelegedésen alapuló modellekbe és prognózisokba - fogalmazott Herbert Formayer, a bécsi mezőgazdasági egyetem (Boku) meteorológiai intézetének munkatársa.

hvg.hu Tech

Milyen klímaváltozást hoz az üvegházhatás?

A Science magazin 125. évfordulójának alkalmából cikksorozatot közöl, amelyben a tudomány és a technika legizgalmasabb kérdéseit boncolgatják. Ezekből a témákból szemezgettünk nyári sorozatunkhoz, amelynek legújabb darabja az üvegházhatás következményeit taglalja.

Tech

A klímaváltozás ötmilliárd ember éhhalálához vezethet

Hogyan hat majd a globális felmelegedés Földünk növény- és állatvilágára? Erre a kérdésre keresi a választ Bill Hare, a Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatója, aki a klímaváltozás apokaliptikus vízióját vázolta fel.

MTI Tech

A véltnél is súlyosabb a klímaváltozás veszélye

Az eddig gondoltnál is súlyosabb a globális éghajlatváltozás veszélye - áll a brit kormány által hétfőn közzétett átfogó szakértői jelentésben, amely szerint most már közvetlen veszély fenyegeti például Grönland jégtakaróját.

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Ennyire üresen talán még soha nem láthatta Indiát

Ennyire üresen talán még soha nem láthatta Indiát

Ne kopaszd meg a bankod! – az MNB letiltott egy engedély nélküli alkuszcéget

Ne kopaszd meg a bankod! – az MNB letiltott egy engedély nélküli alkuszcéget