szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alma méretű kőzetdarab értékes információkkal szolgálhat a geológusok és az űrkutatók számára. A vizsgálatok segítségével jobban megérthetjük bolygónk történetét, a NASA pedig jobban felkészülhet a Föld kísérőjére való visszatérésre.

Az NBC Cosmic Log című csillagászattal és űrkutatással foglalkozó blogjának értesülései szerint az ohiói székhelyű Case Western Reserve University (CWRU) kutatói tavaly decemberben gyűjtötték be az értékes kőzetdarabot az Antarktiszról.


A MIL 05035 meteorit. A kocka élei egy-egy centiméteresek
© CWRU


Bár az Apollo-holdprogramnak köszönhetően jó néhány kőzetminta van már a tudósok birtokában, a MIL 05035 azonosítójú meteorit különlegesnek bizonyulhat, ugyanis a szakértők szerint az előbbi kődarabok a Holdnak egy, a többitől lényegesen eltérő régiójából származnak, így nem is adnak teljes képet az égitest tulajdonságairól.

A decemberi küldetés során a CWRU kutatói összesen 238 meteoritot gyűjtöttek be a Déli-sarkról. Ez a nem túl magas szám egy óriási hóviharnak köszönhető, amely limitálta a szakértők mozgását. A kutatók előszeretettel látogatnak az Antarktiszra, ugyanis itt jellemzően érintetlen területekről gyűjthetik be az értékes kőzetmintákat. Korábban a világ egy leghíresebb, a Marsról származó meteoritja, az ALH 84001 is a Déli-sark Allan Hills régiójából került elő. Az ALH 84001 óriási vihart kavart tudományos körökben, ugyanis felmerült annak a lehetősége, hogy a vörös bolygóról származó „nanofosszíliák” találhatóak annak belsejében.

A MIL 05035-öt jelenleg a NASA Johnson Space Centerében, illetve a Smithsonian intézet természettudományos részlegén vizsgálják. Az eddigi információk szerint a kőzetdarabka lassan hűlhetett le a Hold felszíne alatt, mielőtt hatalmas erőhatásnak köszönhetően ki nem szakadt onnan, s le nem zuhant a Földre.

„A többi Hold-meteorithoz hasonlóan a MIL 05035 is olyan új információkat szolgáltathat a tudomány számára, amelyekhez eddig nem juthattunk hozzá az Apollo-programból származó kőzetdarabkák vizsgálatával” – olvasható a CWRU jelentésében. „Számos kutató szerint az a terület, amelyen az Apollo landolt a Hold felszínétől kémialiag jelentősen különböző régiója, s így az egyéb részekről érkező meteoritoknak köszönhetően olyan mintákhoz jutunk, amelyek segítségével teljesebb képet alkothatunk az égitestről. A MIL 05035 jelentősen roncsolódott szerkezete arra utal, hogy a Földet és a Holdat sok ezer évvel ezelőtt több meteortalálat is érte, s ez hozzásegít bolygónk keletkezésének és kialakulásának megértéséhez.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Elvesztek az első Hold-séta felvételei

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA nem találja az 1969. július 20-i első Holdra lépésről készült tudománytörténeti jelentőségű felvételeit.

MTI Tech

Vasárnap csapódik a Holdba a SMART-1

Befejezve 16 hónapos sikeres küldetését, vasárnap reggel közép-európai idő szerint 7 óra 41 perckor csapódik a Hold felszínére a SMART-1, az első európai Hold-szonda.

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen