Miért van a férfiaknak mellbimbójuk? ( 2. rész)

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdemes-e varangyot nyalogatni? Függőséget okoz-e a rendszeres ajakírhasználat? - ilyen és hasonló kérdések nyomába szegődött a Leyner-Goldberg szerzőpáros Miért van a férfiaknak mellbimbójuk? című könyve. Ebből szemlézünk e héten is, esetenként más kutatások anyagaival is kiegészítve.

Mákos ételek fogyasztása pozitív drogtesztet eredményez?

Nehéz megmondani, mennyi mákot kell megenni, hogy kimutatható mennyiségű ópiátszármazék kerüljön a szervezetbe. Mindenesetre az ópiátérzékeny emberek elalszanak némi mákos étek fogyasztása után.

A Snopes.com is igaznak tartja az állítást, hogy pozitív tesztet eredményez a mákevés, amely szerinte 48 órán belül kimutatható a vizeletből. Emlékeztet, hogy mákevés nyomán számos hibás drogteszt született már világszerte. Amerikaiak tucatjai nyertek pereket munkáltatójuk ellen, mert azok mákfogyasztás miatt kirúgták őket.

Miért lesz éhes az ember beszívás után?

A marihuána legismertebb hatóanyaga a THC (delta-9-tetrahidrocannabinol), az agyunk által természetesen is termelődő molekulával, az endokannabinoiddal megegyező anyag. A kannabionoidoknak külön receptoraik vannak az agyban, vagyis amikor kannabisz jut a véráramba, az rögtön az erre kiképzett érzékelőkkel kapcsolódik össze. A Nature egyik 2001-es cikke szerint sok más mellett az éhségérzetért is felelősek a kannabionoid receptorok. Így miután a kívülről bevitt THC a véráramba kerül, a köztiagy (a hipotalamusz, amely az éhségért és a szomjúságért, valamint a hőszabályozásért is felel) éhséget jelez.

Öli -e az agysejteket az alkoholivás?

A túl gyakori alkoholfogyasztás nem kifejezetten az agysejteket pusztítja el, hanem károsítja az agyban az agysejtek közti kapcsolatot biztosító kéreg felépítését, rontva az információáramlás hatékonyságát. Ezért lesz lassú, zavaros a beszéd, nehézkes a mozgás, romlanak a reflexek. Önmagától a heti 1-7 normális mennyiségű italtól még nem fogunk elbutulni.

A kemény ivás viszont bizonyítottan idegkárosodáshoz vezet. A krónikus alkoholisták CT-vizsgálata kimutatta az agyzsugorodást és a hosszú távú memóriatárolás erős károsodását. Egyes vizsgálatok szerint az alkoholistáknál könnyen kialakulhat a Wernicke-Korsakoff szindróma, amit a B1-vitamin krónikus hiánya okoz, az alkohol ugyanis elnyeli azt.

Tényleg be lehet állni egy varangy nyalogatásától?

A varangyok különleges mérget termelnek a fültőmirigyükben, a szemeik mögött. Ez a méreg védekezésre szolgál, és például a kutyáknál komoly betegséget okoz, emberi szembe kerülve pedig durván irritáló. Ennek ellenére a feltételezett tudatmódosító hatás elérésének reményében sokan fültövön nyalják a varangyokat. A  kétéltűek osztályába, a békák rendjébe és a varangyfélék (Bufonidae) családjába tartozó bufo neműek 254 fajának testén valóban pszichedelikus hatású agyag termelődik, amely a leginkább a szerotoninhoz és az LSD-hez hasonlítható. Az erowid.org pszichedelikus oldal szerint a kétéltűnyalás pszichoaktív hatása olyannyira valódi, hogy Kalifornia államban törvény tiltja a bufók testének nyalogatását.

Zöld hályog ellen marihuána?

A betegség a szemgolyóban jelentkező túlnyomás, ami gyakran a látás teljes elvesztéséhez vezet. A hetvenes évek elején a tudósok rájöttek, hogy a marihuána szívása csökkenti a szemgolyó nyomását, de hogy milyen módon, azt máig nem sikerült bizonyítani. A marihuánafogyasztás mindenesetre a vérnyomást is csökkenti. A tudósok most azon vannak, hogy olyan kanabinoidokat állítsanak elő, amelyeket közvetlenül a szembe juttathatnak, hogy elkerüljék a kanabisz agyi stimuláló hatását, miközben hatékonyan csökkentik a csarnokvíz nyomását. Addig ugyanis napi 10-12 szál füves cigarettát kell elszívnia annak, aki ezt a zöldhályog ellen teszi, attól azonban annyira módosulna a tudata , hogy semmi értelmesre nem lenne képes.

Kávéivás után miért kell vécére mennünk?

A kávé hashajtó hatása régóta ismert. Hatóanyaga, a koffein a szervezet minden mechanizmusára gyorsitólag hat, beleértve a beleket is. A túlzott kávéivás azonban megzavarja a megfelelő emésztést, és székrekedést okozhat. Bár a koffeinmentes kávé nem tömi tele szervezetünket a hatóanyaggal, de ugyanúgy felboríthatja az emésztést. A coffeescience.org által megkérdezett élelmiszer-biztonsági szakértő és toxikológus, Eileen Madden szerint a kávéivás nyomán fellépő hashajtóhatás jótékony a szervezetre, mert gyorsabban kiüríti onnan a káros anyagokat, s így csökkeni a rák kialakulásának esélyét is. A rákellenes hatást ráadásul a kávé antioxidáns volta is növeli – teszi hozzá.

Lakatlan szigeten a saját vizeletünket igyuk vagy a sós tenger ?

A tengervíz háromszor töményebb, mint a vérünk. Ezért ha tengervizet iszunk, a vese túlműködik, hogy a szervezetbe került nagy mennyiségű felesleges sót eltávolítsa. Ehhez a tengervíznél kevésbé sós vizeletet kell előállítania, így a test rövid idő alatt kiszárad. Eközben egyre nő a nátriumkoncentrátum a szervezetben, melynek nyomán a sejtekből egyre több víz áramlik a véráramba a koncentráció enyhítésére. Ettől pedig összehúzódnak a sejtek és rosszul kezdenek működni. Mindezek eredményeképp elgyengülnek az izmok és fájdalmak jelentkeznek, a szív összevissza ver, zavarodottá válik, végül pedig beáll a halál.

Ha lakatlan szigetre vetődünk, jobb tehát a saját vizeletünk gyűjtése és megivása, de ez is ördögi kör, mert ha sokáig nem jutunk vízhez, egy idő után nem lesz vizeletünk és ugyanúgy kiszáradunk. Víz nélkül tehát imádkozzunk esőért.

Mi történik, ha úgy vágják bele valakibe az injekciós tűt, mint a Ponyvaregényben?

„Nem, nem kell háromszor belevágnod azt a kibaszott tűt! Egyszer kell, de elég erősen ahhoz, hogy áthatoljon a mellcsontján, bele a szívébe, és ha ezzel megvagy, told bele a fecskendő tartalmát” - Lance (Erik Stoltz) a Ponyvaregényben.

Kardiopulmonáris, vagyis szív-tüdő újraélesztés esetén a szívbe adott injekció nem ajánlott. Magyarán vészhelyzetben soha nem adnak semmit direkt a szívbe. Van ugyan egy különleges eljárás, a pericardiocentesis, melynek során a szívburokba bökik a tűt a mellcsont alatt, de ennek célja az oda került folyadék eltávolítása. Ezt akkor alkalmazzák, ha vér vagy folyadék kerül a szív köré, s meggátolja annak megfelelő működését. Ezt azonban csak nagyon komoly vészhelyzetben, durva baleseteknél alkalmazzák, és kizárólag orvosok végzik.

A Ponyvaregényben John Travolta szeretné megmenteni Uma Thurman életét a magának okozott túladagolástól, s ezért adrenalint fecskendeznek direkt a szívbe. Valójában egy Narcan nevű szert kellett volna a túllőtt nő szervezetébe vinni, hogy a heroin ne tudja kifejteni a hatását. Adrenalint szívleállás esetén szoktak beadni, és kizárólag vénásan. Ez kevésbé látványos, de legalább nem fáj annyira.

Függőséget okoz -e a rendszeres ajakírhasználat?

Egyesek állítják, hogy a szájfényeket és ajakírokat gyártó cégek szánt szándékkal függőséget okozó összetevőkkel látják el termékeiket, hogy azokból a hölgyek minél többet kenjenek a szájukra. Pedig a szájfények nagyrészt ásványi zsiradékokat, szalicilsavat, gyapjúzsírt és naptejet tartalmaznak, melyek egyike sem addiktív. Aki mégis kíváncsi a szájfényfüggőség városi legendájára, nézze meg például a http://www.kevdo.com/lipbalm/ oldalt.