Expedíció az Északi Sark alatt: „Ez felér az első Holdra lépéssel”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy orosz kutatóexpedíció - két mélytengeri mini-tengeralattjárón - elérte a tengerfeneket pontosan az Északi Sark alatt.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A Mir-1 és Mir-2 elnevezésű kutatójárművek 4261, illetve 4302 méter mélyen merültek a Jeges-tenger vizébe a sarki jégtakaró alatt; 27 perces időkülönbséggel érték el a tengerfeneket.

Artur Csilingarov, az expedíció vezetője jelentette, hogy a művelet zökkenőmentesen zajlott le, s hogy életnek semmiféle nyomát sem látják a sárgás színezetű tengerfenék közelében - közölte a szentpétervári központtal működő Sarkvidéki Kutatások Intézete, az expedíció szervezője.

A két Mir legénysége tudományos kutatásokat végez, orosz tudósok szerint példátlan kísérletről van szó. "Ilyen mélységben elérni a tengerfeneket, felér az első Holdra lépéssel" - mondta Csilingarov.

A legénység közvetlenül a két Mir célba érése után rozsdamentes titánötvözetből készült orosz zászlót rögzített a tengerfenékhez. Az Arktika 2007 elnevezésű expedíciónak ugyanis bevallott politikai célja is van: emlékeztetni akarja a világot arra, hogy Oroszország igényt tart e kőolajban és földgázban valószínűleg gazdag tengeri térség ellenőrzésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy májusi beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország mindent megtesz az Északi-sarkvidékhez fűződő stratégiai, gazdasági és katonai érdekeinek védelméért. Orosz tudósok egyebek között azt próbálják bebizonyítani ezzel az expedícióval, hogy az Északi-sark alatti tengerfenék Oroszország északi kontinentális talapzatának geológiai folytatása (szerkezetileg megegyezik az orosz kontinentális talapzattal), s ezért az ország joggal követelheti magának ezt a tengeri térséget az ENSZ tengerjogi konvenciója értelmében.

Több más ország, köztük az Egyesült Államok is jogot formál erre a térségre.