Jövőre bérelhető az erősokszorozó robotruha?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövő évtől várhatóan már bérelhető Európában emberi erőt megsokszorozó robotruha. A Japánból érkező fejlesztés hírét sokan kacsának veszik, már csak azért is, mivel a gyártó cég és a robot neve is sci-fi filmekből ismert klasszikus név.


A hírek szerint a HAL (Hybrid Assistive Limb) névre hallgató robotruha (exoskeleton) képes jelentősen megnövelni használója erejét. A váz a bőrhöz csatolt szenzoron keresztül érzékeli, hogy viselője testének melyik izmait kívánja mozgatni és ennek megfelelően mozgatja magát. A robotváz kompenzálja a vele felemelt és hordozott súly darabját, így minimum kétszeres, maximum pedig tízszeres erőnövelést tesz lehetővé A HAL mind kül-, mind pedig belterületen használható, működési ideje három-öt óra, amely után újra kell tölteni.

Az exoskeletonok gyártására a Cyberdyne most épít egy létesítményt, ahol 2008 végén már 4-500 darabot gyárthatnak, az igény növekedése esetén pedig az elkövetkező években akár évi több tízezer darabot lehetne készíteni. A ruhák áráról nincsen hír, de egyedi felhasználók akár a tengerentúlról, így akár Európából is bérelhetnek maguknak robotvázat havi 1000 dolláros áron.

A fórumokban azonban számos internetező kételkedve fogadta ezt (függetlenül attól, hogy az elmúlt hónapokban több, exoskeletonnal kapcsolatos híradás is érkezett) már csak azért is, mert a sci-fiben járatosaknak kacsagyanús a HAL és a Cyberdyne egy mondatban való szerepeltetése: míg a HAL a klasszikus 2001 Űrodesszeia mesterséges intelligenciája volt, addig maga a Cyberdyne Systems a Terminátor-filmekből ismert fiktív cég, amely az apokalipszisért felelős Skynet katonai mesterséges intelligencia-rendszer kifejlesztéséért felelős.