Windows funkciók és programok elérése egérgesztusokkal

Windows funkciók és programok elérése egérgesztusokkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A Mazzick teljesíti sok, munkában megfáradt ember vágyát: a...

A Mazzick teljesíti sok, munkában megfáradt ember vágyát: a segítségével mindent elintézhetünk egy kézlegyintéssel. :)
Na jó, ez talán kissé túlzás, de ezzel az aprócska alkalmazással különféle egérmozdulatokhoz rendelhetünk hozzá rendszerfunkciókat, vagy alkalmazásokat. Szinte bármit, csak győzzük megjegyezni a megfelelő mozdulatokat.
A program használata nagyon egyszerű, letöltés után másoljuk be egy tetszőleges mappába, majd indítsuk el a Mazzick.exe alkalmazást. A Mazzick azonnal leköltözik a Tálcára az óra mellé, és máris irányíthatjuk gépünket az alapértelmezett mozdulatokkal.

Előre definiált mozdulatok

A módszer egyszerű:  lenyomva tartjuk a középső egérgombot vagy a Shift billentyűt és a megfelelő mozdulattal rajzolunk vonalat a képernyőre. Ha például az aktív program ablakát szeretnénk teljes képernyőre nagyítani, elegendő egy lentről felfelé irányuló rövidke mozdulat, s máris teljes képernyőre vált az ablakunk.
De például e-mail írásához elég egy kis „e” betűt rajzolnunk a fenti módszerrel a képernyőre, és máris megnyílik az alapértelmezett levelezőprogram ablaka, s már írhatjuk is elektronikus üzenetünket.

Saját mozdulatokat rögzíthetünk, vagy módosíthatjuk az alapértelmezetteket

De ugyanígy elérjük a másolás és beillesztés parancsot, vagy létrehozhatunk mondjuk egy új dokumentumot a Notepadben. Legalábbis ha csak az alapértelmezett - de módosítható - mozdulatokat használjuk.

Saját mozdulatok szerkesztése
A Mazzick természetesen arra is lehetőséget kínál, hogy saját mozdulatokat találjunk ki, s azokhoz tetszőleges parancsokat rendeljünk. Ez lehet rendszerfunkció, vagy egy alkalmazás elindítása (akár paraméterezve is). Helyettesíthetünk így billentyűkombinációkat, de akár a rendszer újraindítását is megoldhatjuk egy laza egeres integetéssel.

Akár billentyűkombinációkat is kiválthatunk így

A variációs lehetőségek száma tehát kellően nagy, a kérdés inkább az, vajon egyszerűbb-e egy billentyűkombináció helyett inkább egérmozdulatokkal dolgozni. Egy program gyors elindításához például nagyon kényelmes az egérmozdulat (gyorsabb is, mint kikeresni az ikont, vagy a megfelelő billentyűkombinációért mozdulni). Az ablakműveleteknél is gyorsabb, mint megkeresni és eltalálni a jobb felső sarokban megbújó gombokat. Azonban ha túl sok funkciót és programot próbálunk meg így elérni, egy idő után bele fogunk zavarodni (különösen, mert az ember néha hajlamos anélkül hadonászni, hogy lenyomva tartaná hozzá a középső egérgombot, márpedig ha mondjuk a bal gomb van ilyenkor lenyomva, egészen meglepő dolgokat produkálhatunk, például laza mozdulattal kukába hajíthatunk fájlokat vagy eltüntetünk ikonokat az Asztalról). Módjával és odafigyelve használva viszont nagyon kényelmes dolog ez a fajta egerészés, legalábbis például a gépet lezárni kifejezetten jól esik egy jól irányzott egérhúzással... :)


Hozzászólások