II. Erzsébet saját kezűleg töltött fel videót a YouTube-ra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Meglátogatta a Google londoni központját és feltöltött egy videót a YouTube-ra csütörtökön II. Erzsébet, az első brit uralkodó, aki e-mailezik, sms-ezik és van saját honlapja.

A jeles eseményre készített logó
© Google
Az uralkodói vizit alkalmából a Google a kereső brit oldalán (www.google.co.uk) tisztelgett II. Erzsébet előtt; a cég logójában a második g betű helyett az uralkodó profilja látható, az e betű fölé pedig a brit korona került.

II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg megtekintett egy bemutatót a kaliforniai informatikai óriás által kifejlesztett technológiáról. A pár ezután iskolás gyerekekkel találkozott, akik díjat nyertek a Google logópályázatán, majd a YouTube videomegosztó portál néhány felhasználójával beszélgettek.

II. Erzsébet végül saját kezűleg feltöltött egy videót az udvar hivatalos YouTube-csatornájára. A felvétel 1969-ben készült a Buckingham-palotában egy fogadáson, amelyet brit olimpikonok tiszteletére adott az uralkodó.

A Google-vizit után a királyi pár következő programja is egy fogadás volt a Buckingham-palotában az idei nyári olimpia brit hőseinek tiszteletére.

A brit királyi ház YouTube-csatornája 2007 decemberében indult az uralkodó karácsonyi üzenetével. A csatornán korábban nem, vagy csak ritkán látott felvételek is láthatók a királynő és a királyi család életének különböző epizódjairól. Felkerült például egy eddig soha nem publikált némafilm-részlet az uralkodó édesanyjának, Erzsébet anyakirálynénak 1923-as esküvőjéről, valamint egy amatőr felvétel a VI. György királyt - a királynő 1952-ben elhunyt édesapját - gyászoló tömegről.

A korszerű technika iránt hagyományosan érdeklődő II. Erzsébet - aki a II. világháború idején, még hercegnőnként autószerelői képesítést szerzett és a brit hadsereg teherautóit javította - éppen ötven évvel azután hódította meg az internetet, hogy hagyományos karácsonyi beszédét először közvetítette a BBC televízió. A 82 éves uralkodó 2003-ban küldte első sms-ét - a címzett egyik unokája, Harry herceg volt -, és 2005-ben vásárolta meg első iPod-ját.