Elkészült az első dél-koreai űrközpont – júliusban kilövés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Felépült Dél-Korea első űrközpontja, ahonnan a tervek szerint már július végén egy műholdat Föld körüli pályára állítanak - jelentette be csütörtökön az ázsiai ország tudományügyi minisztériuma.

Két hónapja Észak-Korea jelentette be egy saját műhold fellövését, de az Egyesült Államok és Dél-Korea kétli, hogy ez a szerkezet valóban elérte a világűrt.

A dél-koreai Naro űrközpontot Szöultól 465 kilométerre délre egy szigeten építették meg. Az építkezés négy és fél évig tartott, s 250 millió dollárba került.

A tárca egyik illetékese elmondta: Dél-Korea a 13. ország a világon, amelynek saját űrközpontja van. A létesítmény alapvetően dél-koreai technológia felhasználásával épült fel. Oroszország azonban segített annak a kétfokozatú hordozórakétának a kifejlesztésében, amely a tervek szerint július 30-án egy meteorológiai műholdat juttat ki a kozmoszba. 1992 óta tizenegy dél-koreai műholdat lőttek fel, de mindegyiket külföldi hordozóeszközökkel.

A rivális Észak-Korea eddig már hordozórakéták több változatát fejlesztette ki. Phenjan április elején azt állította,  hogy sikeresen pályára állított egy távközlési műholdat. Az Egyesült Államok és Dél-Kora azonban nem adott hitelt a bejelentésnek, és szerintük a műhold a Csendes-óceánba zuhant.

A távlati dél-koreai űrtervek között szerepel, hogy hazai technológiára támaszkodva 2018-ig egy űrjárműt, 2025-ig pedig egy Hold-modult építenek meg.