Felvásárolják a The Pirate Bay torrent oldalt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy svéd napilap értesülései szerint közel nyolcmillió eurót fizetne egy tőzsdén bejegyzett cég a világ legnagyobb torrent-keresőjének tartott Pirate Bay-ért.

A BoingBoing blog értesülései szerint a Global Gaming Factory X (GGF) játékfejlesztő cég által kiadott közleményben az áll, hogy felvásárolják a Pirate Bay-t (TPB), valamint a Peeralism nevű szoftverfejlesztő céget. A Svenska Dagbladet nevű svéd napilap szerint a GGF 60 millió svéd koronát (mintegy 7,8 millió eurót) fizet a szerzői jogi perben elítélt TPB-ért, s 100 millió koronát (9,2 millió eurót) az internetes adatátviteli és adattárolási technológiákat fejlesztő Peeralism-ért.

A 2009 augusztusában végrehajtandó tranzakciók után a BoingBoing szerint a GGF új üzleti modellt szeretne felépíteni, amely lehetővé teszi a tartalomszolgáltatók, valamint a szerzői jogok birtokosainak kompenzációját. Az oldal működtetését, valamint a felelősséget a GGF veszi át.

A The Pirate Bay logója
- elsüllyedhet a hajó?
© piratebay.org
„Olyan üzleti modellt szeretnénk bemutatni, amelynek köszönhetően a szolgáltatók és a jogtulajdonosok megkapják a pénzüket az oldalról letöltött tartalmak után” – nyilatkozta Hans Pandeya, a GGF vezérigazgatója. „A Pirate Bay a 100 leglátogatottabb weboldal között van, azonban, ha fenn akar maradni, szüksége lesz erre az üzleti modellre, amely minden résztvevő fél igényeinek megfelel, legyen szó felhasználókról, internet-szolgáltatókról, vagy a szerzői jog terén érdekelt ügyvédekről.

A jelenlegi tervek egyelőre kísértetiesen hasonlítanak az első fájlcserélőként elhíresült Napster esetére, amelyet 1999-ben megpróbált megkaparintani a szerzői jogi lobbi, azonban a végeláthatatlan pereskedésnek az lett a vége, hogy megjelent a rendszer egy új riválisa, az ingyen tartalomra áhítozó felhasználók pedig egy szempillantás alatt sorsára hagyták a Napstert, amelyből így nem tudtak tőkét kovácsolni a kiadók.

A BoingBoing egyik szakírója, Cory Doctorow szerint a TPB-t jóval az ára alatt adják el, azonban kérdés, hogy a szerzői jogvédők tanultak-e a Napster esetéből, vagy a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb weboldalát is veszni hagyják, ahelyett, hogy sikeres üzletet építenének fel rá.