Nem mindegy, mire keresünk online vásárláskor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Az áruházi eladások várhatóan nem nőnek a tavalyihoz képest, az online vásárlás azonban minden bizonnyal népszerűbb...

Az áruházi eladások várhatóan nem nőnek a tavalyihoz képest, az online vásárlás azonban minden bizonnyal népszerűbb lesz az ünnepek alatt, mint tavaly – derül ki a Forrester Research legutóbbi felméréséből. Azonban vigyáznunk kell, mert az internetes bűnözők is felkészültek erre. De nem csupán ez a probléma! A MarkMonitor és a Symantec közös felmérése további érdekes összefüggésekre is fényt derített.
- Ha egy fogyasztási cikk nevét írjuk be a keresőbe, a fizetős találatok 17 százaléka olyan oldal, ahol hamisított vagy lopott árut kínálnak.
- Ha egy fogyasztási cikk neve mellé még az  „olcsó” (cheap), a „leárazás” (discount) vagy a „nagykereskedelmi ár”  (wholesale) szavakat is beírjuk be a keresőbe, akkor a fizetős találatok mintegy 19 százaléka olyan oldal, ahol hamisított vagy lopott árut kínálnak.
- Az „ingyen filmek” (free movies) keresőkifejezésre kapott találatok 17 százaléka  nagy valószínűséggel kalóz tartalmakat kínál.
- Kedvezményesen akar Wii Fit konzolt vagy iPod-ot vásárolni?  Ha a keresési kifejezés mellé a már említett „olcsó,” „diszkont,” vagy „nagykereskedelmi ár” kifejezések valamelyikét is beírjuk, 10-16 százalékkal nő annak a valószínűsége, hogy veszélyes oldalakra mutató linkek jelennek meg a találati listánkon.
A Symantec biztonsági tanácsokat is megfogalmazott a felmérés eredményének közzétételével egy időben, amelyeket már weboldalunkon is gyakran olvashattak, mégis úgy gondoljuk, nem árt, újra meg újra átgondolni őket, ha tényleg biztonságban kívánunk netezni.
–  Ne nyissuk meg a gyanús e-maileket és csatolmányokat!
–  Ne válaszoljunk a személyes információt kérő e-mailre!
–  Használjunk jó hírű gyártótól származó és jó hírű csatornán át beszerzett, napra kész védelmi megoldást!
–  Ha egy alkalmazás internetes hozzáférésének engedélyezéséről vagy elutasításáról kell dönteni, mindig az elutasítást válasszuk, kivéve, ha tökéletesen biztosak vagyunk abban, hogy az elérendő hely valódi és biztonságos!
–  Ha vezeték nélküli hálózatot használjuk, védjük jelszóval, és ne engedjük meg, hogy ismeretlen számítógépek hozzáférjenek otthoni hálózatunkhoz!
–  Betűk és számok keverékéből álló, rendszeresen megváltoztatott, erős jelszavakat használjunk!
– Ne adjuk meg bankkártyánk adatait nem védett webhelyen! Ellenőrizzük, hogy a címsor https://-sel kezdődik-e, és hogy a képernyő jobb alsó sarkában látható-e a lakat!
–  Használjunk webhelyminősítő szolgáltatást, ami az adott webhely felkeresése előtt tájékoztat arról, hogy az veszélyes lehet!
–  Rendszeresen ellenőrizzük a banki- és hitelkártya-kimutatásokat, hogy nincs-e rajtuk gyanús tranzakció!

 

Hozzászólások